Zwembad in Gelderland moet sluiten door torenhoge energieprijzen

[ad_1]

Zwemfeestjes, een dagje uit of baantjes trekken: bij zwembad de Pals zal het niet meer gebeuren. Door de torenhoge energieprijzen is het niet meer mogelijk om het water op te warmen en moet eigenaar Hans Frieling de boel noodgedwongen sluiten. Door de sluiting van het zwembad in Westervoort verliezen 850 kinderen hun zwemles. 

Er is lang gestreden door de gemeente en de eigenaar van het zwembad, maar na 18 jaar zwemplezier lijkt er toch echt een einde te komen aan het zwembad. Er is zelfs 60.000 euro gedoneerd en er kwam een petitie die 2000 keer is ondertekend. Maar helaas, voor de uitbater is het klaar. “Het geeft een verwoestend gevoel in je lichaam”, vertelt Frieling in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er zijn allerlei mogelijkheden van subsidies en dergelijken die nog in de wachtrij staan, maar ja de woorden zoals ‘we doen ons best’, daar kan ik niet op wachten.”

Ergens anders afzwemmen

Ouders moeten nu op zoek naar een ander zwembad voor hun kinderen. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn haast geen plekken te vinden in de buurt. Mogelijk dus tijdelijk geen zwemles. Ouders maken zich zorgen. “We zijn hard op zoek naar of er op andere plekken niet zulke hele lange wachtlijsten zijn.”

‘Speciale regeling’

Het zwembad van Frieling is helaas niet het enige zwembad dat de deuren moet sluiten. Volgens Conny Helder – minister voor Langdurige Zorg en Sport – probeert het Rijk waar kan te helpen. “Er is een speciale regeling en vandaag is er een van de subsidieregelingen open gegaan. We hebben verder direct vroeg in de crisis de gemeentes extra ondersteund, juist om dit soort zwembaden te ondersteunen”, vertelt ze.

Helder wist van te voren al dat subsidies mogelijk niet overal zouden helpen. “Maar de meeste zwembaden zijn ermee geholpen”, zegt ze. “Ik zie dat gemeentes echt zijn ingesprongen om dat gat te dichten.” Voor de zwembaden komt er nog een speciale regeling. “Veel gemeentes hebben overbrugt tot het moment dat de speciale regeling open is.”

Volgens Helder wordt er hard gewerkt om te gaan verduurzamen binnen de sport om te zorgen dat de energiekosten omlaag zullen gaan in de toekomst.

Lees meer:

Bloemententoonstelling Keukenhof voor de 74ste keer geopend

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/23/zwembad-in-gelderland-moet-noodgedwongen-sluiten-door-torenhoge-energieprijzen/