Zo worden de zoekhonden getraind voor het rampgebied

[ad_1]

Het reddingsteam van Stichting Signi heeft sinds zaterdag al bijna veertig mensen onder het puin gevonden in Turkije met behulp van zoekhonden. Hondentrainer Rogier van Zon legt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit hoe de honden worden getraind.

De zoekhonden van Stichting Signi Zoekhonden worden ingezet om slachtoffers onder het puin te vinden. Toch is natuurlijk niet elke hond geschikt voor dit pittige werk. Van Zon zegt: “Je zoekt een hond die heel flexibel en lenig is, een goede conditie heeft en een hoge werkdrift.”

Met behulp van een placenta

De honden worden op verschillende manieren getraind in Nederland voor ze naar het rampgebied gaan. “De hond gaat zoeken en wordt aangeleerd om te gaan blaffen als die bij een overleden ofwel een levend persoon is”, legt de hondentrainer uit. Met behulp van een pot met daarin een placenta, worden de honden aangeleerd om een geur op te sporen. “Die wordt verstopt. Als de geur wordt gevonden gaat de hond dus blaffen.”

Extra belangrijk voor de reddingswerkers is om te weten of er nog levende slachtoffers onder het puin liggen. Ook daar wordt extra op getraind vertelt Van Zon. “De hond gaat blaffen richting het slachtoffer als het nog leeft en de hond gaat blaffen richting de geleider als het slachtoffer overleden is.”

Levende mensen gevonden

Het team met vijf medewerkers en vijf honden vertrok op 11 februari naar het rampgebied om op zoek te gaan naar overlevenden. Volgens een woordvoerder van Signi wordt er onder andere met warmtecamera’s gezocht en hoopt het reddingsteam levende mensen onder het puin te vinden.

Woensdagochtend meldde het hondenreddingsteam RHWW dat er in en rond de stad Antakya vier mensen levend onder het puin zijn gehaald. Het gaat om een vader en zijn zoon en twee mannen.

Lees ook:

Nederlands reddingsteam USAR keert terug uit Turkije: ‘Veel leed en verdriet ervaren’

Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/?p=295972