Zo voorkom je dat je kat aan je meubels krabt

[ad_1]

Katten moeten nou eenmaal hun nagels krabben om ze te onderhouden. Maar dat is niet de enige reden. Door te krabben ontdoen katten zich ook van versleten nagelhoesjes én ze markeren hiermee hun territorium. Katten hebben namelijk geurklieren in hun voetzooltjes, dus door te krabben wordt de geur afgegeven op die plek. Zo laat een kat niet alleen zien dat dit zijn plek is, maar voelt de kat zich ook veiliger en zekerder.

Voorkomen..

..is ook in dit geval beter dan genezen. Het is heel moeilijk om gedrag van een kat af te leren en katten krabben nou eenmaal, dat kun je niet helemaal afleren. Je kunt daarom het best zo vroeg mogelijk beginnen met een krabpaal. Beloon je kat wanneer hij naar de krabpaal loopt en wanneer hij hij daar gaat krabben. Probeer je kat echter niet te straffen wanneer hij aan de bank krabt, want als je dit doet zul je zien dat dit waarschijnlijk het tegenovergestelde effect heeft. Je kunt je kat lokken naar de krabpaal door er kattenkruid of valeriaanspray op te spuiten.

De juiste krabpaal

Als de krabpaal niet op de goede plek staat of niet lang genoeg is, dan zal je kat nog steeds liever gebruik maken van je bank. Let daarom goed op de volgende punten bij het kiezen van een krabpaal:

  • Zet hem in de buurt van de deur of bij de slaapplek van de kat. Zo kan hij zich uitrekken na een dutje en is het ook goed voor zijn markeerbehoefte.
  • Krabt je kat liever horizontaal of verticaal? Pas de krabpaal aan op de behoeften van je kat. 
  • Zorg dat de krabpaal lang genoeg is zodat je kat zich kan uitrekken. 
  • Houdt je kat toch meer van de bank, of is die gek op je behang? Let dan goed op de bekleding van je krabpaal, kijk weer naar de behoeften van je kat!
  • Zorg voor meerdere krabpalen, zeker als je ook meerdere katten in huis hebt. 
  • Katten gaan soms zelfs in de krabpaal hangen en leunen. Zorg er daarom voor dat je krabpaal goed stabiel is.

Bescherm je bank

Terwijl jij je kat laat wennen aan de krabpaal wil je natuurlijk dat je bank ondertussen wel netjes blijft. Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband. Sticky Paws is minder plakkerig dan normale plakband en beschadigt je behang een stuk minder! Of je bedekt de plek met een stuk plastic, zoals een placemat. Hier houden katten niet van omdat ze zo glad zijn. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5164415/zo-voorkom-je-dat-je-kat-aan-je-meubels-krabt