Zo verminder je het energieverbruik van je koelkast of vriezer

[ad_1]

De standplaats

Plaats je koelkast op een koele plaats in het huis. Dit betekent dus niet in de buurt van de oven of naast grote ramen waar zon doorheen schijnt. Hierdoor moet het apparaat ontzettend compenseren en extra koelen. 

Minder lucht in zakjes

Bewaar jij kliekjes in de vriezer? Leg nooit warm eten in de vriezer. Laat het eerst afkoelen voordat je het in een zakje of bakje doet. Dit scheelt een hoop energie. Zorg dat alle zakjes goed afgesloten zijn en haal alle lucht eruit voordat je ze invriest. Lucht kost veel energie om af te koelen, veel meer dan vaste goederen. Je koelkast kan de warme producten overigens wel gewoon aan, maar het vergt vooral extra energie. 

Voorkom ijsvorming

Zit er een dikke laag ijs in je vriezer? Stop dan met alles wat je doet, want dit kost ontzettend veel energie! Elke 2 millimeter ijsvorming kost 10% meer energie! De makkelijkste manier om dit te voorkomen is door je vriezer één à twee keer per jaar te ontdooien.

Buitenkant schoonhouden

Niet alleen de binnenkant moet zo schoon mogelijk zijn, maar ook de buitenkant mag je niet vergeten! Als er veel stof op je koelkast ligt of aan de buitenkant kleeft, heeft je koelkast het moeilijker met het koelen. Door de laag stof kan de koelkast namelijk de warmte van de energie niet kwijt.

De inhoud

Let op de inhoud van je koelkast op vriezer. Een lege koelkast kost veel meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt omdat in een volle koelkast er meerdere koude elementen aanwezig zijn, die het geheel koel houden. Een lege koelkast trekt meer warme lucht aan wanneer je de deur opent, wat allemaal weer afgekoeld moet worden. Zorg dus dat je niet een te grote koelkast of vriezer aanschaft, wanneer je met een kleiner gezin bent. Deze kun je niet zo makkelijk vol stoppen met producten.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5167154/tips-om-energieverbruik-van-je-koelkast-vriezer-te-verminderen