Zo vader zo zoon: debutant Milan (18) is zoon van gewezen Antwerp-speler Björn Smits (Antwerpen)

[ad_1]

Om te beginnen helpen we een misverstand de wereld uit. ­Milan Smits is geen 19 maar 18 jaar. Én hij verjaart op 13 ­november en niet op 14 februari, zoals op Transfermarkt vermeld staat. “Milan is inderdaad geen valentijnskindje”, knipoogt papa Björn. “Hij behoorde altijd tot de jongsten van zijn lichting, en was daardoor wat later ­matuur dan de rest. Daar heeft hij zich in de jeugd weinig van aangetrokken. Op zijn leeftijd zijn voetballende kwaliteiten het allerbelangrijkste. De ­fysieke component komt ­achteraf vanzelf.”

LEES OOK. De Great Old wordt de Great Young: hoe jeugdacademie van Antwerp plots een heropleving kent

Milan deed dit seizoen elf keer mee bij de Young Reds. Zijn ­eerste selectie voor de A-ploeg resulteerde onmiddellijk in een invalbeurt van enkele minuten. “Ik heb het niet droog gehouden”, geeft Björn toe. “Toen ik hoorde dat hij de dag voordien niet met de U23 zou spelen, wist ik dat er iets te gebeuren stond. Maar mijn zoon effectief dat veld zien opkomen, was toch apart om mee te maken.”

Streepje voor op zijn papa

Van plankenkoorts was bij ­Milan niets te merken. “Hij vroeg wel: ‘Zo’n vol huis, wat gaat dat geven, papa?’ Uit­eindelijk merkte hij daar helemaal niets van. Hij was dermate ­gefocust op zijn invalbeurt. ­Achteraf het publiek opzwepen, met Gerard (Vandeplas, die ­andere jonge debutant, red.) aan zijn zijde, bleek nog de moeilijkste opdracht van de namiddag (knipoogt). Het was tof om te zien hoe die kleine mannekes met Milan op de foto wilden. ‘t Is vanaf nu écht de omgekeerde wereld. Milan heeft nu al een streepje voor op mij, want ik ­versierde nooit een officiële ­minuut voor Antwerp.” (Lees verder onder de foto)

De jonge Milan met de ook veel jongere Toby Alderweireld.© rr

Nochtans groeide papa Björn zelf wel uit tot een meer dan ­verdienstelijke voetballer. Hij speelde onder meer voor Oostende, Geel, Westerlo en Roeselare. Een groot deel van zijn jeugd bracht de Beren­drechtenaar op de Bosuil door, waar hij als een groot talent ­bestempeld werd. “Dat laatste staat blijkbaar op mijn Wikipediapagina, dat ­hebben mijn ­collega’s mij toch verteld (hij doet nu de facturatie van grote schepen in de Ant­werpse haven, red.).”

“In de glorie­periode, met ­Wembley 1993, mocht ik van Walter Meeuws een paar keer meetrainen met de grote ­mannen: Lehnhoff, ­Rudi Smidts, Czerniatynski, ­Severeyns,… Toen Meeuws aan de kant werd geschoven voor Urbain ­Haesaert, kwam er een lading nieuwe spelers toe bij Antwerp en heb ik ervoor gekozen om via een lager niveau – bij Poederlee in derde nationale – mijn profcarrière uit te bouwen.” (Lees verder onder de foto)

© RR De jonge Björn,die destijds ook(als jeugdspeler)op de Bosuilvoetbalde.

De jonge Björn vertoonde wel wat gelijkenissen met Milan. “Mijn haarsnit van toen lijkt erg op die van hem nu. En onze loopstijl komt overeen, althans dat zegt mijn vader. Milan is ­sowieso sneller, al is dat niet moeilijk” (lacht). Björn was ­linksvoetig, Milan rechtsvoetig. En wat met hun posities op het veld? “Milan kan net als ik ­destijds de drie posities op het middenveld invullen. Door zijn diepgang speelt hij het liefst box-to-box.”

Milan ruilde net als de drie maanden jongere Arthur ­Vermeeren KV Mechelen in voor Antwerp. Terwijl zijn generatiegenoot vorige maand een ­verbeterde overeenkomst ondertekende, wacht Milan nog op zijn eerste profcontract. “Daar hoeft hij niet van wakker te ­liggen”, blijft vader Björn ­nuchter. ­“Milan beleeft zijn droom, bij een geweldige club. Da’s het voornaamste, want het kan zomaar weer gedaan zijn. Hij moet nu vooral genieten van dit moment en tegelijk beseffen dat hij nog harder zal moeten werken dan voorheen. Als hij op dit elan doorgaat, komt dat ­profcontract er wel.”

Zoon Milan met papa Björn Smits.

Milan Smits mocht zondag invallen in de met 5-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen KV Mechelen.© BELGA

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230308_93377838