Zo maak je zelf gevulde koeken met amandel én gemberkoekjes

[ad_1]

Gevulde koeken

  • 8 stuks
  • Bereiding: circa 50 minuten + 30 minuten rusttijd voor het deeg

Ingrediënten

  • 200 gr. bloem
  • 100 gr. witte basterdsuiker
  • zout
  • 150 gr. roomboter
  • 1 ei
  • 200 gr. amandelspijs (zie recept hieronder)
  • 8 blanke amandelen voor garnering

Extra nodig:

  • keukenmachine 
  • deegroller
  • steker van 9 of 10 cm
  • bakkwast
  • bakplaat 
  • bakpapier

Bereiden:

Stap 1: Doe de bloem, suiker en een snuf zout in de kom van de keukenmachine.

Stap 2: Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe.

Stap 3: Klop in een kommetje het ei los en voeg de helft toe. Draai – of kneed – tot het een samenhangend deeg is.

Stap 4: Haal het deeg uit de kom, maak er een bal van en laat afgedekt 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 5: Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C.

Stap 6: Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit tot een dunne lap en steek er 16 cirkels uit. Als je te weinig cirkels kan steken, maak je een samenhangend deeg van de afsnijdsels en rol je dit deeg opnieuw uit.

Stap 7: Beleg het midden van 8 deegcirkels met amandelspijs en houd hierbij een halve cm van de randen vrij.

Stap 8: Bestrijk de deegranden met het losgeklopte ei en dek af met een lege deegcirkel. Druk de cirkels vervolgens vast met een vork.

Stap 9: Leg de koeken op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg er in het midden een amandel op en bestrijk met losgeklopt ei. Bak de koeken in 25-30 minuten lichtbruin en gaar. 

Amandelspijs

  • Ruim 300 gram
  • Bereiding: circa 10 minuten + paar dagen rusten in koelkast

Ingrediënten:

  • 150 gr. amandelen
  • 150 gr. kristalsuiker
  • 1 eiwit

Bereiden:

Stap 1: Maal de amandelen met de suiker in de keukenmachine en voeg al draaiend het eiwit erbij.

Stap 2: Verpak in huishoudfolie en laat 2-3 dagen rusten in de koelkast.

Gemberkoeken

  • Circa 16 stuks
  • Bereiding: circa 50 minuten + 30 minuten rusttijd voor het deeg

Ingrediënten

  • 200 gr. bloem
  • 100 gr. witte basterdsuiker
  • Zout
  • 150 gr. roomboter
  • 1 ei
  • 150 gr. stemgember

Extra nodig:

  • keukenmachine
  • deegroller
  • bakplaat
  • bakpapier

Bereiden:

Stap 1: Doe de bloem, suiker en een snuf zout in de kom van de keukenmachine.

Stap 2: Snijd de boter in blokjes en voeg toe.

Stap 3: Klop het ei los en voeg de helft toe (de andere helft heb je niet nodig in dit recept). Draai – of kneed – tot een samenhangend deeg.

Stap 4: Haal het deeg uit de kom, maak er een bal van en laat het afgedekt voor 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 5: Verwarm de oven ondertussen voor op 160°C.

Stap 6: Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een vierkante lap van ¾ cm dik.

Stap 7: Snijd vierkanten van het deeg. Maak eventueel een ronding bij de randjes.

Stap 8: Leg het deeg met ruimte ertussen – ze lopen nog uit in de oven – op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 9: Hak de gember en schep 2 theelepels op het midden van de koekjes.

Stap 10: Bak de gemberkoeken in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. 

Let op: onthoud dat koekjes altijd pas hard worden als ze uit de oven zijn en afkoelen. De koekjes zijn gaar als ze goudbruin kleuren. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5364409/recept-gevulde-koeken-met-amandel-en-gemberkoekjes