[ad_1]
Het probleem: oxidatie
Doordat een geopende fles in aanraking met zuurstof komt, gaat de wijn oxideren. Dit heeft als gevolg dat de wijn azijnachtig gaat ruiken en een vieze, zure smaak krijgt. Hoe meer wijn er uit de fles is, hoe sneller dit proces verloopt.
Zet daarom een geopende fles wijn altijd in de koelkast. Door de koele temperatuur vertraagt het oxidatieproces.
Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren
Maar hoe lang kun je zo’n fles wijn nou bewaren? Dat hangt af van het soort wijn.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken. Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken.
Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
Zuurstof is killing
Zoals we al uitlegden vertraagt de kou van de koelkast het oxidatie-proces. Maar… als je de fles dan in de koelkast bewaart is het wel belangrijk dat er geen zuurstof bij de wijn komt, want zuurstof is slecht voor de houdbaarheid van de wijn. Dit kun je natuurlijk doen door de dop of de kurk weer op de fles te doen.
Maar helemaal goed is het om ook nog alle lucht uit de fles te verwijderen door ‘m vacuüm te trekken. Hier zijn speciale pompjes en kurkjes voor te koop.
Fotocredits
Headerfoto: Elle Hughes – Unsplash