Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

[ad_1]

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke partij cocaïne in april in Uitgeest tussen de bananen gevonden, meldt het Noordhollands Dagblad. Luisteraar van Het Misdaadbureau Wiktoria vraagt zich daarom af: “Wat gebeurt er met al dat fruit?”

Expert Ondermijning bij Douane Nederland Jochem Koster vertelt dat het er vanaf hangt waar de drugs precies worden gevonden. “Als dat niet tussen het fruit maar in een tas erop of bij de lading, dan wordt het fruit in principe doorgeleverd aan de ontvanger van het fruit.”

De supermarkt zelf heeft er vaak geen weet van, want de drugs zijn in dat geval al lang en breed weggehaald voor het in de winkel aankomt. De kans bestaat dus dat je een banaan hebt gegeten waar drugs op hebben gelegen.

Vernietigen

Als de drugs echter tussen het fruit wordt gevonden door de douane, dan is er wel een probleem. “Wij kunnen dan niet meer garanderen dat het fruit aan alle hoge kwaliteitseisen van de EU voldoet”, zegt Koster. “Als we het vermoeden hebben dat de ontvanger ook betrokken is bij de drugssmokkel wordt de partij sowieso vernietigd.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees ook:

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

*” geeft vereiste velden aan


Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/26/zijn-er-drugs-met-jouw-trosje-bananen-meegelift/