Zeven op tien letten in supermarkt beter op door inflatie

[ad_1]

Veruit de meeste Nederlanders hebben in de afgelopen maanden het boodschappenpatroon aangepast vanwege de gestegen prijzen in de supermarkt. Uit onderzoek van het ANP en Kieskompas blijkt dat bijna zeven op de tien beter op de portemonnee letten. Zo’n drie op de tien stellen niets te hebben veranderd aan hun boodschappen.

Weliswaar neemt de inflatie de afgelopen maanden weer wat af, de prijzen in de supermarkt liggen nog altijd beduidend hoger dan vorig jaar. In april was het leven volgens het CBS gemiddeld 5,2 procent duurder dan een jaar eerder, maar voor dezelfde boodschappen zijn mensen bijna 16 procent meer kwijt.

Driekwart van de groep die verklaart anders boodschappen te zijn gaan doen, zegt vaker producten te kopen wanneer die in de aanbieding zijn. Ook nemen ze vaker huismerken in plaats van A-merken (59 procent), laten ze luxeproducten bewust liggen (58 procent) en vergelijken ze de prijzen van verschillende supermarkten (49 procent).

Vooral jongeren passen zich aan

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren in grotere mate anders boodschappen zijn gaan doen dan ouderen. Van de volwassenen tot en met 35 jaar stellen ruim zeven op de tien hun boodschappenpatroon te hebben aangepast, bij 65-plussers is dat zo’n zes op de tien.

Lees ook:

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Door: Steve Oosterkamp[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/19/zeven-op-tien-nederlanders-letten-in-supermarkt-beter-op-door-inflatie/