zet mes in aantal bewindslieden

[ad_1]

VVD-prominent en voormalig topambtenaar Tjibbe Joustra vindt dat het aantal bewindspersonen dat het huidige Nederlandse politieke landschap kent moet veranderen. Hij vindt 29 bewindslieden te veel en adviseert het nieuwe kabinet dit aantal te verminderen. Dat vertelt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

“Ik vond het niet in alle opzichten een goed kabinet”, blikt Joustra terug op kabinet Rutte IV, dat recent is gevallen. De VVD’er vond vooral de samenstelling en portefeuilleverdeling niet goed geregeld. “Daar zaten hele merkwaardige dingen in.”

Joustra adviseert het nieuwe kabinet het anders aan te pakken. Zo raadt hij aan het mes in het aantal van 29 bewindslieden te zetten. “Het grote aantal ministers en per probleem een staatssecretaris is geen succesvolle manier van opereren geweest.”

Kwaliteit wetgeving

“Wetgeving is er om de burger helderheid te geven en niet om te zeggen dat het niet zo bedoeld was”, zegt Joustra. “Wij zien veel niet sterke wetgeving. Vroeger was een topambtenaar gemiddeld genomen jurist, dat is niet meer zo”, verklaart hij.

Daarnaast ziet Joustra dat wetgeving steeds vaker politiek wordt afgedwongen, met veel “slordigheden in vooral de initiatiefwetgeving” als gevolg. In die initiatiefwetgeving worden “de meest merkwaardige dingen in geregeld”.

Rol van rechter

Door de huidige kwaliteit van wetgeving ziet Joustra dat “de rechter een wel heel prominente plaats inneemt”. Hij vindt ook dat er angst heerst bij bewindslieden om zaken middels de wet te regelen. Dat terwijl wetgeving “het belangrijkste instrument is dat de regering heeft”.

Joustra vindt dat wetgeving eenvoudiger moet, maar kan niet ontkennen dat wetgeving altijd een zekere complexiteit zal blijven houden. “Dat is niet te voorkomen. Het is een ingewikkeld proces, maar wel een dat meer aandacht verdient en waar meer coördinatie op moet komen.”

Dilan Yeşilgöz

“Zij is handig en goed genoeg om niet in ruzies en rare dingen terecht te komen. Daar is zij te slim voor”, zegt Joustra over demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, die zich kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van de VVD.

Tekst gaat verder onder tweet

Eerst had Joustra nog twijfels over de bewindsvrouw in haar functies als justitieminister, maar “zij heeft het goed gedaan”, concludeert de VVD-coryfee.

Lees ook: 

VVD’ers in kabinet en fractie scharen zich achter Yeşilgöz

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/12/vvd-prominent-joustra-zet-mes-in-aantal-bewindslieden/