[ad_1]
Het menu bestaat drie verschillende onderdelen. We beginnen met de Tempeh (met tomatensambal), en verderop vind je de bereidingswijze van de zelfgemaakte sambal en de geroerbakte wortel.
Tempeh met tomatensambal
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- neutrale olie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 250 gr. tempeh
- 4 eetlepels tomatensambal (zie recept verderop in dit artikel)
- 300 gr. jasmijnrijst
- zout
Extra nodig:
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Meng in een kom de ketjap met 2 eetlepels olie.
Stap 3: Halveer vervolgens de tempeh in de lengte en snijd in de breedte in plakjes van een ½ cm. Hussel de tempeh door de ketjap in de kom.
Stap 4: Spreid de tempeh uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster voor 15 tot 20 minuten in de oven en keer de plakjes halverwege om.
Stap 5: Was de rijst en doe het in een pan die gevuld is met water tot een vingerkootje boven de rijst. Voeg er een snuf zout aan toe.
Stap 6: Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten afgedekt koken. Draai daarna het vuur uit en laat de rijst nog 5 tot 10 minuten afgedekt staan.
Stap 7: Haal de tempeh uit de oven leg op de borden, schep de tomatensambal (zie recept hieronder) ernaast of eroverheen en serveer met de rijst.
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Stap 2: Snijd de pepers fijn en verwijder eventueel de zaadlijsten eruit als je de sambal mild wilt houden. Houd je van pittig, dan kun je de zaadlijsten laten zitten.
Stap 3: Rasp de gember.
Stap 4: Snijd de nerf uit het limoenblad en leg de halve bladeren op elkaar. Rol ze op en maak ze fijn.
Stap 5: Maal de sjalot, knoflook, pepers, gember, limoenblad en laospoeder in een vijzel of hakmolen tot een fijne pasta.
Stap 6: Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de chilipasta erbij voor 2 minuten.
Stap 7: Voeg de tomaten toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Kruid met zout en eventueel een snufje suiker.
Stap 8: Laat het afkoelen en bewaar in een gesteriliseerde pot.
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de wortels en verdeel in dunne reepjes.
Stap 2: Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Stap 3: Snijd de peper in dunne ringetjes.
Stap 4: Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de sjalot en peper 2 minuten.
Stap 5: Voeg de knoflook toe en bak vervolgens nog 1 minuut.
Stap 6: Doe de wortel, 4 eetlepels water en de ketjap erbij en doe de deksel op de pan. Laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken.
Stap 7: Maak grove stukken van de pinda’s, kruid de wortels met zout en peper en doe deze op een bord. Bestrooi met de pinda’s.