Zelfgemaakte tomatensambal met tempeh en geroerbakte wortel

[ad_1]

Het menu bestaat drie verschillende onderdelen. We beginnen met de Tempeh (met tomatensambal), en verderop vind je de bereidingswijze van de zelfgemaakte sambal en de geroerbakte wortel. 

Tempeh met tomatensambal

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • neutrale olie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 250 gr. tempeh
  • 4 eetlepels tomatensambal (zie recept verderop in dit artikel)
  • 300 gr. jasmijnrijst
  • zout

Extra nodig:

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Meng in een kom de ketjap met 2 eetlepels olie.

Stap 3: Halveer vervolgens de tempeh in de lengte en snijd in de breedte in plakjes van een ½ cm. Hussel de tempeh door de ketjap in de kom.

Stap 4: Spreid de tempeh uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster voor 15 tot 20 minuten in de oven en keer de plakjes halverwege om.

Stap 5: Was de rijst en doe het in een pan die gevuld is met water tot een vingerkootje boven de rijst. Voeg er een snuf zout aan toe.

Stap 6: Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten afgedekt koken. Draai daarna het vuur uit en laat de rijst nog 5 tot 10 minuten afgedekt staan.

Stap 7: Haal de tempeh uit de oven leg op de borden, schep de tomatensambal (zie recept hieronder) ernaast of eroverheen en serveer met de rijst.

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de sjalot en de knoflook.

Stap 2: Snijd de pepers fijn en verwijder eventueel de zaadlijsten eruit als je de sambal mild wilt houden. Houd je van pittig, dan kun je de zaadlijsten laten zitten. 

Stap 3: Rasp de gember.

Stap 4: Snijd de nerf uit het limoenblad en leg de halve bladeren op elkaar. Rol ze op en maak ze fijn.

Stap 5: Maal de sjalot, knoflook, pepers, gember, limoenblad en laospoeder in een vijzel of hakmolen tot een fijne pasta.

Stap 6: Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de chilipasta erbij voor 2 minuten.

Stap 7: Voeg de tomaten toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Kruid met zout en eventueel een snufje suiker.

Stap 8: Laat het afkoelen en bewaar in een gesteriliseerde pot.

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de wortels en verdeel in dunne reepjes.

Stap 2: Pel en snipper de sjalot en de knoflook.

Stap 3: Snijd de peper in dunne ringetjes.

Stap 4: Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de sjalot en peper 2 minuten.

Stap 5: Voeg de knoflook toe en bak vervolgens nog 1 minuut.

Stap 6: Doe de wortel, 4 eetlepels water en de ketjap erbij en doe de deksel op de pan. Laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken.

Stap 7: Maak grove stukken van de pinda’s, kruid de wortels met zout en peper en doe deze op een bord. Bestrooi met de pinda’s.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5368373/recept-tempeh-met-tomatensambal-en-geroerbakte-wortel