Zelenski aangekomen in Japan voor gesprek met G7

[ad_1]

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski is aangekomen in Japan. Zelenski gaat langs bij de vergadering van de G7, een samenwerkingsverband van zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie. Hij schrijft op Twitter dat hij daar “belangrijke ontmoetingen met partners en vrienden van Oekraïne” zal hebben. Het gerucht ging al langer dat hij erbij zou zijn, al bleef enige tijd onduidelijk op welke dag hij zou komen.

“Vrede zal vandaag een stap dichterbij komen”, twitterde de president kort na zijn landing. Enige uren eerder kwamen de Verenigde Staten met nieuws over gevechtsvliegtuigen waar hij al lang om vroeg. De Amerikaanse president Joe Biden zei toe te staan dat Oekraïners mogen trainen in de F-16. Zelenski noemde dat eerder een “historisch besluit”. Hiermee komt de daadwerkelijke levering van de vliegtuigen namelijk een belangrijke stap dichterbij.

Tijdens de G7 komt volgens Zelenski de “praktische invulling” van de plannen met de F-16’s aan de orde. De VS moeten meewerken aan de levering van de F-16’s, omdat landen die erover beschikken (zoals Nederland) de toestellen van de Amerikanen gekocht hebben. Voordat de vliegtuigen ingezet kunnen worden, moeten allerlei voorbereidingen getroffen worden. Voldoende trainen is daar een van. Zoiets duurt volgens deskundigen maanden.

Lees ook: 

G7-leiders spreken steun uit voor Oekraïne

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/20/zelenski-aangekomen-in-japan-voor-gesprek-met-g7/