[ad_1]
De spanningen in het kabinet lopen opnieuw op. Door een aantal forse tegenvallers hebben premier Mark Rutte en consorten te maken met een flink gat in de voorjaarsbegroting. Waar moet het geld vandaan komen?
“Ik denk wel dat zij eruit gaan komen. Van alle problemen die het kabinet heeft, is de begroting nog het kleinste”, zegt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daar kan men ook een compromis in vinden. Dat heeft niet te maken met ideologie maar met wensen.”
Gat in begroting
Volgens De Winther maakt het kabinet een balans op van mee- en tegenvallers. Vaak is het zo dat de partijen er dan wel uitkomen. Het verschil nu in vergelijking met de afgelopen jaren is echter dat het kabinet niet meer met geld smijt. “Die tijd is ten einde. We gaan terugkeren naar het oude normaal als het gaat om het financiële beleid.”
Toch zit het kabinet nog altijd met een gat in de begroting, van zo’n 4 tot 6 miljard euro. D66 en ChristenUnie zouden dat gat graag opvullen via het extra belasten van het vermogen. VVD en CDA zitten op een andere lijn. De Winther: “Daar moet je het uiteindelijk wel eens over kunnen worden met de partijen in de coalitie. Ik weet niet of wij nu al een enorme verhoging van de vermogensbelasting kunnen verwachten.”
Klimaatmaatregelen
De coalitie moet het ook eens zien te worden over de te nemen klimaatmaatregelen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) verwacht dat hij de nieuwe maatregelen over enkele weken kan presenteren.
Er is in het kabinet de afgelopen weken een discussie ontstaan of het mogelijk is om het gedrag van mensen te beïnvloeden om klimaatverandering tegen te gaan. Zo vertelt De Winther. Bijvoorbeeld door het invoeren van een vlees- of vleestaks, zodat mensen minder vaak het vliegtuig pakken. “Helpt het dan als je ze met dwang en drang daartoe gaat bewegen en belastingmaatregelen oplegt en dingen duurder gaat maken?”, vraagt De Winther zich af. “Of ga je ze proberen te verleiden? Dan heb je het over het verstreken van subsidies om het gedrag te beïnvloeden.”
Dat zijn keuzes die het kabinet nog moet maken. De Winther verwacht dat er een soort tussenweg wordt gekozen. “Een combinatie van dwang, maar tegelijkertijd ook mensen proberen te verleiden hun leven aan te passen aan de nieuwe klimaatmaatregelen.”
Lees ook:
Hoogleraar transitiekunde over klimaatplannen kabinet: ‘We moeten door de pijn heen’
Door: Vick ten Wolde
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/04/18/kabinet-kampt-met-groot-gat-in-begroting-ik-denk-dat-ze-eruit-komen/