[ad_1]
Het menu van vandaag bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de asperges met beurre noisette vinaigrette en verderop vind je de bereidingswijze van de aardappelgrattin.
Witte asperges met beurre noisette vinaigrette
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 40 minuten
Ingrediënten:
- 1,5 kg verse witte asperges
- zout en peper
- 1 stukje foelie
- 1 citroen
- 150 gr. roomboter
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels witte balsamicoazijn
- 2 eetlepels kappertjes
- scheut neutrale olie
- 1 bosje bieslook
- 200 gr. dungesneden gekookte of gegrilde ham
Extra nodig:
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de asperges met een dunschiller en bewaar de schillen. Snijd 2 tot 3 cm van de onderkanten af.
Stap 2: Snijd een schijfje van de citroen.
Stap 3: Breng de asperges onder de schillen met de foelie, het schijfje citroen en een goeie snuf zout in een ruime pan water aan de kook. Laat 2 minuten koken en draai dan het vuur uit. Laat nog 10 tot 15 minuten staan, daarna zijn de asperges perfect gaar.
Stap 4: Verhit de boter in een steelpan en laat in ongeveer 5 minuten lichtbruin kleuren tot het een nootachtige geur krijgt, dan heb je ‘beurre noisette’.
Stap 5: Meng in een kom de mosterd, azijn en een kneepje citroensap. Voeg in een dun straaltje al kloppend de beurre noisette erbij, zodat je een gebonden dressing krijgt.
Stap 6: Dep de kappertjes droog met keukenpapier. Verhit een scheut olie in een pannetje en frituur de kappertjes krokant.
Stap 7: Snijd de bieslook.
Stap 8: Leg de asperges met de ham op een schaal en schenk de beurre noisette vinaigrette erover.
Stap 9: Bestrooi met de kappertjes en bieslook.
Aardappelgratin
- Aardappelgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 1 uur oventijd
Ingrediënten:
- 1 kg vastkokende of iets kruimige aardappels
- 60 gr. gruyère of oude kaas + extra voor bestrooien
- 175 ml slagroom
- 175 ml melk
- nootmuskaat
- zout en peper
- 30 gr. roomboter
Extra nodig:
- keukenmachine met plakjesmes of mandoline
- rasp
- ovenvaste pan of ovenschaal
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Schil en snijd de aardappels in dunne plakjes, eventueel met behulp van de keukenmachine of mandoline.
Stap 3: Rasp de kaas.
Stap 4: Meng in een kom de slagroom en melk met nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 5: Meng de aardappels erdoor.
Stap 6: Vet de ovenschaal of pan in en rangschik de aardappelplakjes met een beetje kaas ertussen in de ovenschaal of pan.
Stap 7: Bak de aardappelgratin ongeveer 45 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, bestrooi de aardappels met kaas en verdeel klontjes boter over de schaal.
Stap 8: Bak nog een kwartier in de oven, tot de aardappels gaar en gegratineerd zijn.