Werkgeversorganisatie pleit voor één speciaal loket cyberafpersing

[ad_1]

Karijn van Doorne van VNO-NCW/MKB Nederland pleit voor een apart loket cyberafpersing, waar ondernemers zich kunnen melden als zij te maken krijgen met cybercriminelen of online afpersing. Zoals het nu geregeld is, moeten ondernemers zich op allerlei plekken melden voordat iets in gang wordt gezet.

“Een ondernemer zet zijn computers aan en alles staat op zwart”, vertelt Van Doorne over hoe een cyberaanval kan beginnen. Op dat moment kan de ondernemer niet meer bij zijn klantgegevens of zijn voorraad. Met andere woorden: het hele bedrijf ligt plat.

Cyberafpersing

Dit probleem herstellen en het ondernemen weer oppakken is zo eenvoudig nog niet. De ondernemer wordt in dit soort gevallen vaak afgeperst. De cyberafperser vraagt dan om een betaling in bitcoins en als hij die betaalt, dan gaan de computers weer open. “Ons advies is om nooit te betalen en direct de politie te bellen.”

Dat is het ideaalscenario; niet betalen. Maar daarna komt er veel regelwerk bij kijken. Van Doorne legt uit dat een ondernemer vaak eerst zijn IT-dienstverlener contact en om hulp vraagt om alles weer aan de praat te krijgen. Vervolgens moet de ondernemer fysiek naar het politiebureau om aangifte te doen van de online afpersing. Mochten er ook nog persoonsgegevens gelekt zijn, dan moet de ondernemer ook nog naar de autoriteit persoonsgegevens.

Pleidooi voor één (cyber)loket

“Dus uiteindelijk moet die ondernemer die slachtoffer is geworden van een afpersing naar heel veel verschillende loketjes. Hij moet heel veel stappen ondernemen voordat hij weer verder kan”, zegt Van Doorne.

Daarom pleit Van Doorne ervoor dat er één speciaal (cyber)loket komt waar de ondernemer zich kan melden, in plaats van allerlei verschillende loketten af te moeten gaan. “Om de ondernemer zoveel mogelijk te ontzorgen en hij weer aan het werk kan.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/17/werkgeversorganisatie-pleit-voor-een-speciaal-loket-cyberafpersing-om-de-afgeperste-ondernemer-te-ontzorgen/