Welke kant beweegt het politiek midden op nu PvdA en GroenLinks verder versmelten?

[ad_1]

Maandagmiddag was de kogel door de kerk: PvdA en GroenLinks gaan samen de Tweede Kamerverkiezingen in. Maar wat betekent deze beweging voor de toekomst van de politiek en vooral van politiek midden? René Cuperus, auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland, is er duidelijk over in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1: “Dit luidt het einde van de sociaal democratie in.”

Luister de podcast:

Leden van PvdA en GroenLinks hebben in een referendum maandag hun ruime steun uitgesproken voor een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk programma. Bijna 92 procent van de stemmende GroenLinks-stemmen heeft voor gestemd, bij de PvdA was dit een kleine 88 procent. Cuperus heeft als PvdA-lid tegengestemd. “Ik overweeg mijn lidmaatschap op te zeggen. Dit is de beweging weg van de middenpartij en de volkspartij.”

Machiavellistisch oogpunt

Ondanks zijn kritiek snapt Cuperus toch de overweging van PvdA om in te stappen: “Ze waren totaal gemarginaliseerd. Vanuit machiavellistisch oogpunt snap ik dit heel goed, ze doen er nu weer toe.” Daarnaast vindt de auteur het een goede ‘move’ “omdat het een generatiebreuk overstijgt. Bij de PvdA zitten alleen maar bejaarden, bij GroenLinks veel jongeren.” Maar desondanks deze voordelen, noemt Cuperus de verdere versmelting “riskant voor Nederland.”

Middenpartij

Volgens Cuperus is de zet van zijn partij een stap weg van het midden. Wat de middenpartij deze dagen inhoudt, is discussie over. Tafelgast André Poortman van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA ziet zijn partij nog altijd als ‘midden’. “Ik denk dat PvdA een soort partner is in het midden. CDA en PvdA zijn van oudsher gewortelde volkspartijen. D66 heeft dat een stuk minder.” Ook noemt Poortman de Christelijke partijen goede partners voor in het midden.

Tekst gaat verder onder de tweet. 

Cuperus ziet een mix tussen ‘de flanken’ daarmee doelt hij op Omtzigt de BBB en de ‘oude middenpartijen’ als dé oplossing voor het herstel van politiek midden.

Lees ook:

Hans Spekman (PvdA) wil Moorman of Putters als leider van GroenLinks/PvdA

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/17/welke-kant-beweegt-het-politiek-midden-op-nu-pvda-en-groenlinks-verder-versmelten/