welk land pakt je op?

[ad_1]

Wat gebeurt als je een misdaad pleegt in het vliegtuig? Dat vroeg een van de luisteraars van Het Misdaadbureau van Omroep WNL zich af. Want onder welk land en welke regels val je dan eigenlijk?

Volgens Ruben Verbunt van de Koninklijke Marechaussee is dat van een aantal factoren afhankelijk. Als het vliegtuig nog aan de grond staat, heeft dat land het recht om de verdachte te vervolgen. “Als het vliegveld in de lucht hangt, dan zijn er een aantal andere zaken die meespelen”, vertelt Verbunt.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar van welk land de luchtvaartmaatschappij is én naar welk land het vliegtuig onderweg is: het land waar de verdachte dus aan zal komen. Verbunt: “Meestal heeft het land waar het vliegtuig uiteindelijk aankomt dus voorrang. Als iemand onderweg is naar Nederland en onderweg een strafbaar feit begaat, zal Nederland in de basis verantwoordelijk zijn voor de vervolging van de verdachte.”

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Volgens Verbunt kan dat bijvoorbeeld te maken hebben met de nationaliteit van de verdachte. Toch stelt hij dat er in de basis wordt gekeken naar waar het vliegtuig aan de grond staat of waar die uiteindelijk naartoe vliegt. Wel zegt hij dat wanneer het gaat om een groot misdrijf zoals aanslagen, moord of andere geweldsincidenten waar grote gevangenisstraffen op staan, er kan worden afgeweken van die basisregels. “Dan zal naar aanleiding daarvan besloten worden wie overgaat tot vervolging”, aldus Verbunt.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/11/een-misdaad-in-het-vliegtuig-welk-land-pakt-je-op/