Weer een stapje dichter bij anticonceptiepil voor mannen: nieuwe pil verdooft zaadcellen tijdelijk

[ad_1]

Een anticonceptiepil voor mannen? Binnenkort kan het misschien echt. Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om zaadcellen tijdelijk te laten stoppen met zwemmen. Bij muizen werkt het alvast.

Janne EijckmansBron: BBC, RTL Nieuws

Er wordt al langer gewerkt aan een anticonceptiepil voor mannen, maar deze experimentele pil zou ons nog een stapje dichterbij brengen. Mannen zouden de pil een uur voor de seks kunnen innemen om vervolgens een aantal uur veilig te zijn.

Hoe werkt dit?

De nieuw ontwikkelde pil remt een bepaald cruciaal eiwit af en zou zaadcellen zo lang genoeg verdoven om te voorkomen dat ze de eicel bereiken. Volgens de onderzoekers is deze pil “innovatief”, omdat die anders dan de vrouwenpil geen hormonen heeft. De pil zal dus niet leiden tot een vermindering van het testosteron.

Testen bij muizen zijn al veelbelovend, toont de nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications. Bij hen werkte de pil zo’n drie uur. Bovendien was het effect na een dag volledig uitgewerkt, terwijl verschillende eerdere pogingen voor nieuwe anticonceptiemiddelen voor mannen een blijvende impact hadden. Ook dat omkeerbare effect is volgens de onderzoekers één van de grote voordelen van de pil. Bovendien moeten mannen hem enkel gebruiken op het moment dat het nodig is.

Nog niet voor morgen

Maar er zijn wel enkele kanttekeningen te maken bij deze ontdekking. Zo is het belangrijk de tijd goed in het oog te houden. Ook waarschuwen experten dat de pil geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Het zal ook nog wel even duren voor de pil effectief op de markt komt, want het is niet omdat die werkt bij muizen, dat hij hetzelfde effect zal hebben op mensen. Eerst zal hij nog op konijnen uitgetest worden. Als die testen succesvol blijken, volgen er pas studies bij mensen.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230215_95387330