[ad_1]
Het is nog altijd onduidelijk wat het kabinet precies wil veranderen in het beleid na de verkiezingsnederlaag van de coalitiepartijen. Dat zegt politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen, nadat kopstukken van het kabinet gisteravond bij elkaar kwamen voor een crisisoverleg. “Het is nog niet concreet. Maar het is helder dat ze denken: we moeten iets met de verkiezingsuitslag.”
De vier coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies. Premier en VVD-leider Mark Rutte zei na het overleg dat het kabinet er “in onvoldoende mate is voor alle mensen in het land”. Dat was de uitkomst van “een fundamentele discussie”, zei hij.
Het kabinet wil kijken naar grote lopende dossiers, zoals de Groningers die door de aardgaswinning zijn gedupeerd, de afhandeling van het toeslagenschandaal en de stikstofcrisis, zei Rutte. Hierover wordt naar verwachting vrijdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.
“Hopelijk volgen dan concrete maatregelen”, reageert Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We weten namelijk niet wat de verbeteringen zijn die Rutte noemt. We weten bijvoorbeeld ook niet of er gisteren gesproken is over dat cruciale jaartal, 2030 of 2035” voor de halvering van de stikstofuitstoot, zegt ze.
Van Viegen denkt wel dat het goed is dat de top van het kabinet bijeenkwam. “Eerder hoorden we al dat de vicepremiers eigenlijk nog niet met elkaar hadden gesproken.”
‘Er moet wat op tafel komen’
Van Viegen denkt dat de coalitiepartijen gespannen zijn in aanloop naar het debat over de verkiezingsuitslag dinsdag. “Ik denk dat de oppositie er stevig in zal gaan. De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven en dat wordt door het kabinet erkend. Maar wat ga je vervolgens met dat signaal doen? Er moet wel wat op tafel komen.”
Rutte benadrukte gisteravond dat een aanpassing in beleid niet hoeft te betekenen dat het coalitieakkoord wordt opengebroken. Wel zei de premier eerder dat het kabinet te weinig aandacht heeft voor de dunbevolkte gebieden in het land. Er zou te veel geld gaan naar de Randstad en te weinig naar de buitengebieden. “Wellicht dat daar iets meer wordt gedaan”, zegt Van Viegen. “Ook de BBB legde de nadrukt natuurlijk op de regiogebieden.”
Premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag (D66) zeiden ook te willen kijken waar het kabinet kan versnellen. Bijvoorbeeld in de stikstofaanpak, zodat er meer ruimte komt voor de bouw en boeren. Van Viegen: “Dat is misschien juist niet wat de kiezer wil, want die koos voor een partij die juist niet wil versnellen.”
Voorjaarsnota
Ondertussen begint het kabinet deze week aan de gesprekken voor de Voorjaarsnota. Die moet uiterlijk op 1 juni naar de Tweede Kamer. “Wat daar extra ingewikkeld aan is, is dat er gewoon grote problemen spelen als het gaat om de portemonnee van ons land”, zegt Van Viegen. “Er zijn nogal wat tekorten die opgevuld moeten worden in de begroting, daar moeten ze geld voor gaan vinden. En dat is zo makkelijk nog niet.”
Lees ook:
Premier Rutte na crisisoverleg coalitie: kabinet is er in onvoldoende mate voor alle mensen
Door: Peter Visser
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/03/29/onduidelijkheid-na-crisisberaad-wat-wil-het-kabinet-veranderen/