Wat voor politiek landschap houden we over als bedreigingen de nieuwe norm zijn?

[ad_1]

De oproep van de dochters van D66-leider Sigrid Kaag om uit de politiek te gaan vanwege alle bedreigingen die hun moeder krijgt, is volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen niet bepaald een reclamepraatje om de politiek in te gaan. “De discussie loopt al langere tijd en ik merk het ook in gesprekken met andere politici. Zei zeggen wel te willen komen naar praatprogramma’s maar geen zin hebben in alle bedreigingen achteraf”, aldus Van Groningen in WNL in de Kantine op NPO Radio 1.

Twee volwassen dochters van vicepremier Sigrid Kaag hopen dat hun moeder snel iets anders gaat doen buiten de Nederlandse politiek. In een uitzending van College Tour, die zondag wordt uitgezonden, zeggen ze dat ze zich grote zorgen maken over de veiligheid van hun moeder. “Ik maak mij zorgen dat mijn moeder eindigt zoals Els Borst”, zegt dochter Janna in een eerder opgenomen interview dat Kaag te zien krijgt. Oud-minister Borst werd vermoord door een psychiatrisch patiënt die boos was over haar euthanasiebeleid.

“Het is zorgelijk dat we in een democratie leven waarin mensen zich niet meer durven uit te spreken vanwege de bedreigingen”, zegt Van Groningen. Dergelijke bedreigingen kan een nieuwe generatie politici tegenhouden waardoor ‘verschraling’ op de loer ligt.

Journalist bij het Financieele Dagblad, Marijn Jongsma, vindt die ontwikkeling ook zorgelijk. “In het geval van Kaag wordt zij geframed als boegbeeld van de elite.” Die elite wordt door complotdenkers als gevaarlijk bestempeld. Zij zouden een groter plan hebben over waar de wereld naartoe moet en daar weten maar weinig mensen vanaf is hun visie. “Voor deze mensen is Kaag de ultieme vertegenwoordiger daar van.”

Lees meer:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/27/wat-voor-politiek-landschap-houden-we-over-als-bedreigingen-de-nieuwe-norm-zijn/