Wat is er in Overijssel belangrijker: natuur of de boer?

[ad_1]

Wat is er in Overijssel belangrijker: natuur of de boer? In Geachte Voorzitter van WNL Haagse Lobby geven Overijsselaars hun mening. Zo is er volgens Volkert Boertjes met de natuur “weinig aan de knikker”. “We hebben helemaal geen last van stikstof. Ik denk dat er niet echt een probleem is.” Herman Riphagen daarentegen heeft er een andere kijk op. “Ik zou vooral willen pleiten voor natuur, met behoud van zeker een deel van de boeren. Want dat hoort ook bij onze provincie.” Lokale politici reageren in het WNL-radioprogramma wat hun kijk is op deze stelling. 

Klaas de Lange, kandidaat-Statenlid van het CDA in Overijssel, geeft aan dat de stelling hem pijn doet, omdat het volgens hem doet vermoeden alsof de twee niet samen kunnen. “Dat is natuurlijk een hele slechte houding”, vindt hij. “Van origine zijn boeren natuurbeheerders: het landschap dat er nu is is ontstaan door de boeren. Dat je dat nu zo polariseert, ik krijg daar maagkrampen van.”

Volgens Carla Evers, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging in Overijssel, is de balans tussen boer en natuur op dit moment perfect. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest”, vindt zij. “Maar wat we op dit moment zien is dat er wordt verteld dat de natuur onder druk staat.” De BBB vindt het jammer dat er zo veel wordt gefocust op de stikstofdoelen, zegt Evers. “Terwijl wij zoiets hebben van: natuur en landbouw hoort bij elkaar. Dat is altijd zo geweest. En als het niet goed gaat met de natuur, kijk dan wat er misgaat, en zorg dat je dat op gaat lossen.”

Disbalans

GroenLinks-lijsttrekker in de provincie Lucas Brinkhuis onderschrijft dat de balans tussen natuur en boer gezocht moet worden, maar is het met Evers oneens dat die balans er al is. “Ze zijn beiden een essentieel onderdeel van Overijssel, maar er is op dit moment erg veel stikstofuitstoot vanuit de landbouw, en daar heeft de natuur last van.” GroenLinks is van mening dat de veestapel verkleind moet worden. “Maar dat betekent niet dat het aantal boeren omlaag moet.”

Maandag 13 maart delen de inwoners van Brabant hun zorgen in Geachte Voorzitter! Deze uitzending van WNL Haagse Lobby is maandag 13 maart te horen in samenwerking met Omroep Brabant, vanaf 20.30 op NPO Radio 1. 

Lees meer:

Jonge boeren voorzichtig positief over toekomst: ‘Geloof dat er een weg is die recht doet aan alle partijen’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/07/geachte-voorzitter-wat-is-er-in-overijssel-belangrijker-natuur-of-de-boer/