Wat als je in het buitenland wordt opgepakt en onschuldig bent?

[ad_1]

Terwijl je lekker aan het genieten bent van je vakantie in het buitenland, slaat de lokale politie je plots in de boeien. Je wordt meegenomen naar het bureau en wordt verdacht van een ernstig misdrijf. Je belandt in de cel en dat terwijl je onschuldig bent. Wat moet je in zo’n geval doen?

Jaren geleden trok een Nederlands stel naar Griekenland voor een mooie rits aan diepzeeduiken. Tijdens een van hun duiken trof het echtpaar een soort Grieks amfora aan. Zij visten het op en namen met mee naar de camping. Niet om het goed mee te nemen naar Nederland, maar om er mooie foto’s van te maken en later weer terug te leggen.

Terwijl het koppel aan het uitrusten was op de camping vond uit het niets een politiecontrole plaats. Terwijl politieagenten rondliepen over het terrein, zagen zij de amfora’s staan. De twee Nederlanders werden gearresteerd en in de cel gegooid, wegens het onttrekken van historische goederen, die in Griekenland een zeer hoge waarde hebben.

‘Verdiep je in lokale regelgeving’

“Dat is een vrij ernstig delict”, zegt strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops tegen Het Misdaadbureau. “Later bleek dat deze mensen hier onvoldoende van wisten. Ze hadden zich niet gerealiseerd dat dit in Griekenland zo’n strafbaar feit was.”

Daar schuilt ook direct het advies van Knoops in. Want hoe voorkom je dat je zelf in zo’n situatie terechtkomt? “Verdiep je van te voren in de lokale regelgeving. Dat is heel belangrijk als je op vakantie gaat naar het buitenland. Dan weet je waar je aan toe bent en kun je zoveel mogelijk problemen voorkomen. Als je van te voren van die vaas wist, had je die niet meegenomen.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/21/wat-als-je-in-het-buitenland-wordt-opgepakt-terwijl-je-onschuldig-bent/