[ad_1]
Hoe het komt dat we met warm weer zo slecht slapen? Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit: “Een goede, diepe slaap gaat gepaard met een verlaging van de lichaamstemperatuur. Als het bloedheet is op je slaapkamer, heeft je lichaam veel moeite om af te koelen. En dus ook om het stadium van diepe slaap te bereiken.”
Een warme douche vs. een koude douche
Als je denkt je lijf lekker af te laten koelen voor het slapen met een koude douche, dan heb je het mis. Ja, het kan op dat moment heerlijk zijn. Maar na een koude douche zal je lichaam juist automatisch zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur, waardoor je het snel weer heet zal krijgen. Daarnaast vernauwen je bloedvaten zich tijdens het douchen, waardoor je de warmte in je lichaam daarna alleen maar moeilijker kwijtraakt. Neem je juist een warme douche, dan worden de bloedvaten juist wijder waardoor je de interne warmte juist makkelijker kunt afvoeren.
Koude slaapkamer
Daarnaast helpt het om in een zo koel mogelijke slaapkamer te slapen, want ook dit zorgt voor een betere nachtrust. “Zet ‘s avonds alle ramen open en overweeg de aanschaf van een airco”, aldus Kerkhof. Maar wel eentje die geen geluid maakt, zodat je niet wakker ligt van de herrie. “Of kies juist voor een iets minder stille, want misschien val je van het monotone geluid van die airco wel in een diepe slaap.”
Overigens zijn er nog meer redenen om altijd (ook in de winter ja) in een koude slaapkamer te slapen. Waarom? Dat lees je hier.