Waarom gember niet altijd scherp is én hoe je de smaak kan beïnvloeden

[ad_1]

Rauwe gember

Als jij jouw gember te scherp vindt, of zelfs in je keel voelt branden, heb je waarschijnlijk met een rauwe gember te maken. In rauwe gember zitten twee werkzame stoffen genaamd gingerol en shogaol en die veroorzaken dus de scherpe smaak van gember. Hoewel gingerol een supergezonde antioxidant is, kan de smaak voor veel mensen net iets te heftig zijn. 

Verhitte gember

Zodra je de gember verwarmt, verandert de gingerol in een ander stofje: zingeron. Bij verhitting vervangt dit stofje de twee oorspronkelijke stoffen van de gember, waardoor het een zachtere en aromatische smaak ervoor terugkrijgt. De heerlijke, zoete geur die kenmerkend is voor gemberthee komt dus af van het stofje zingeron die zijn intrede maakt.

Zachte smaak creëren

Als je gember kookt of verhit, hoef je dus niet bang te zijn voor een brandend gevoel in je keel. Hou je totaal niet van scherpe drankjes of gerechten en wil je zeker zijn van je zaak? Snijd dan de gember in grotere stukken. Op die manier kun je jouw gerecht toch een lichte, frisse gembersmaak geven zonder dat het te scherp wordt.

Nóg meer pit!

Ben jij juist een grote fan van scherpe gerechten? Dan is uitgedroogde gember iets wat je moet uitproberen. Tijdens het uitdrogingsproces verandert de stof shogaol en verdubbelt het kruidenniveau. Als je dus een extreem kruidige smaakmaker zoekt en geniet van pittige of scherpe gerechten is dit zeker het proberen waard. 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5386540/waarom-gember-soms-scherp-en-hoe-je-de-smaak-kan