VVD’er Ed Nijpels vindt kritiek op minister Van der Wal schandalig

[ad_1]

Uit een artikel van De Telegraaf blijkt dat een aantal VVD’ers het tijd vindt voor een personele wisseling en dat minister Christianne van der Wal niet meer de juiste is. “Ik vind het een schandalig verhaal. Ik vind het laf van een aantal partijgenoten om iemand anoniem in de rug aan te vallen”, vertelt Ed Nijpels – oud-fractievoorzitter van VVD maandagavond in Op1.

Volgens de oud-fractievoorzitter doet de minister niks anders dan het reageerakkoord uitvoeren. “Zij heeft in het regeerakkoord een opdracht gekregen en die is ze aan het uitvoeren. Dat doet ze niet omdat ze het zo leuk vindt, maar omdat we anders opnieuw met de consequenties worden geconfronteerd”, vertelt hij. Nijpels stelt dat het niet gepast is om alleen de minister de schuld te geven van de problemen. “Voorgaande kabinetten hebben er een rommeltje van gemaakt. Ze hebben wetgeving geïntroduceerd en niet nageleefd. Toen heeft de rechter gezegd: ‘Nu stop je.’ Dan moet je niet de minister de schuld geven, dan moet je kijken naar degene die geweigerd hebben in te grijpen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Veel meer dan stikstof’

Morgen vindt er een crisisoverleg plaats in Den Haag over hoe het verder moet met het stikstofdossier. De vier vicepremiers zullen hierbij aanwezig zijn. Is het niet handig om na de winst van de BBB niet toch eens na te denken over de plannen die er nu zijn? Nijpels denkt dat de winst van de partij met veel meer te maken heeft. “Het was meer dan stikstof. Men was het kabinet beu, men was bewindslieden beu en gaswinningen beu. Het zijn allerlei problemen, waaronder stikstof.” De oud-minister denkt dat er over moet worden gesproken binnen de coalitie, maar “het heeft ook te maken met de rommel in de uitvoering van het beleid”.

Kritiek

Joost Eerdmans – fractievoorzitter van JA21 – reageert kritisch. Hij vraagt zich af of minister Van der Wal nog wel op de goede plek zit en of ze tegemoetkomt aan de eisen van de kiezer. Ook stelt hij dat het hele kabinet daar misschien moeite mee heeft. “Is dit kabinet nog wel in staat om dat geluid wat is neergezet door de kiezer voort te zetten?”, vraagt hij zich af.

Volgens Nijpels is dat een heel ander vraagstuk. “Dat gaat over het hele kabinet”, reageert hij. “Er is heel veel onvrede, maar dat moet je niet projecteren op één minister.”

‘Nooit een nieuw beleid’

“Er gaat natuurlijk nooit een nieuw beleid komen waarvan je kan zeggen dat het een gevolg is van deze kiezersuitslag. Dat gaat nooit gebeuren”, stelt de JA21-fractievoorzitter. “Het gaat om een veelheid van problemen. Men ergert zich aan de provincie. Je kunt dus niet als kabinet in één klap al dat ongenoegen en al die ergernissen van die mensen opvangen”, reageert VVD’er Nijpels.

Lees meer:

‘Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag spraken elkaar nog niet sinds winst BBB, kabinetscrisis hangt in de lucht’

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/28/vvder-ed-nijpels-vindt-kritiek-op-minister-van-der-wal-schandalig-niet-projecteren-op-een-minister/