VVD had in debat moeten gaan

[ad_1]

Partijprominent Uri Rosenthal vindt dat ‘zijn’ VVD in debat had moeten gaan met de BoerBurgerBeweging (BBB) in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Ook vindt hij dat het kabinet zich achter de oren moet krabben over het stikstofbeleid. “Wij moeten beseffen dat er op een aantal punten bordjes verhangen zijn. Dat moet je niet negeren.”

De VVD zette zich tijdens de afgelopen campagne af tegen ‘de linkse wolk’, GroenLinks en de PvdA. De partij ging het debat op rechts uit de weg. Rosenthal: “Door campagnestrategen is besloten om het te doen op basis van de leus ‘linksom of rechtsom’. Jeroen Pauw heeft dat nog stevig aangezet” met het debat tussen VVD en GroenLinks en PvdA.

“Je kunt zeggen dat je wat meer had moeten kijken naar wat er buiten die kleine kern aan de orde is. Voor je het weet vergeet je de nieuwkomers en kunnen zij de ruimte nemen om groter te worden dan ze zelf hadden bedacht”, zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Luisteren naar BBB’

BBB won de Provinciale Statenverkiezingen met overmacht. Volgens de laatste prognoses wordt de partij in iedere provincie de grootste. In de Eerste Kamer komt BBB binnen op zestien, mogelijk zelfs zeventien zetels. De partij is zeer kritisch op het stikstofbeleid en wil een streep door de deadline van stikstofminister Christianne van der Wal om per 2030 te komen tot een halvering van de stikstofuitstoot.

Rosenthal vindt dat de machtspartijen moeten luisteren naar de partij van Caroline van der Plas. “De uitslag heeft aangetoond dat er op sommige punten echt wat aan de hand is. Je krijgt de situatie dat in Den Haag en in de provincies door sommige partijen een zekere souplesse moet worden betracht.”

BBB is ook tegen het onteigenen van boeren. “Ik begrijp dat men in Den Haag al denkt: misschien kunnen we op sommige punten wat dichter naar de zaak toekomen”, zegt Rosenthal. Hij vindt dat niet alleen D66, de partij die stevig vasthoudt aan het stikstofbeleid, maar ook BBB zich bereid moet tonen compromissen te sluiten.

Den Haag moet bijkomen

Volgens Rosenthal is het kabinet op dit moment nog vooral in shock, nadat alle partijen zetels inleverden. Hij verwacht niet dat premier Mark Rutte vandaag tijdens de ministerraad pleit voor het kijken naar een soepelere stikstofaanpak. “Het belangrijkste is dat partijen die zich heel erg hebben ingegraven in bepaalde standpunten, souplesse tonen”, benadrukt hij.

Volgens BBB-lijstrekker voor Noord-Holland Ingrid de Sain is haar partij bereid in gesprek te gaan. Ze hoopt dat partijen “respectvol” met BBB om de tafel gaan om tot oplossingen te komen. “Het belangrijkste is dat we woningen gaan bouwen en de economie door kan draaien.”

Lees ook: 

Paternotte (D66) na zege BBB: in versnipperd landschap samenwerking zoeken

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/17/partijprominent-rosenthal-vvd-had-in-debat-moeten-gaan-met-bbb/