VS komen met nieuwe sancties Rusland en steun Oekraïne

[ad_1]

De Verenigde Staten hebben een nieuwe reeks ingrijpende sancties tegen Rusland aangekondigd. De economische maatregelen raken onder meer het bankwezen, de mijnbouw en de wapenindustrie. Ook maken de VS bekend nog eens bijna 1,9 miljard euro aan militaire hulp voor Oekraïne beschikbaar te stellen, net als een miljoenenpakket om de Oekraïense energie-infrastructuur te versterken.

De sancties tegen Rusland richten zich op meer dan tweehonderd individuen, bedrijven en organisaties die de inval steunen, ook uit andere landen. De VS gaan ook strenger optreden tegen personen of bedrijven die onder de sancties uit proberen te komen. De Amerikaanse importtarieven op meer dan honderd soorten metaal, mineralen en chemicaliën uit Rusland worden verhoogd.

Exact een jaar na de Russische inval benadrukt de regering van president Joe Biden nogmaals dat de westerse toewijding om Oekraïne te helpen het afgelopen jaar alleen maar is gegroeid. In het nieuwe steunpakket voor Oekraïne zeggen de VS onder meer extra drones en munitie toe. Ook een derde lading apparatuur om het elektriciteitsnet te verstevigen moet Oekraïne begin maart bereiken. Rusland voerde de afgelopen maanden geregeld aanvallen uit die gericht waren op het Oekraïense stroomnetwerk.

Grote rol voor VS

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer hebben de VS een grote rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “Biden moet ook de rest van de wereld zien mee te krijgen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1. “De middelgrote landen in Latijns-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika.”

Van de Roer: “Amerika is het land met vier soorten macht. Diplomatieke, militaire, politieke en economische macht. Een unieke combinatie. Die moet Biden tegelijkertijd implementeren. Dat betekent dat een sterke diplomatie nodig is. Niet alleen gericht op Europa, maar op alle delen van de wereld.”

Sluikhandel naar Rusland

De nieuwe sancties die de VS opleggen hebben niet alleen betrekking op Rusland, maar ook aan landen die via een omweg producten leveren aan Rusland. “Een land als Armenië heeft plotseling een enorme invoer aan producten”, aldus Amerikadeskundige Willem Post. “Dat zou via sluikhandel naar Rusland kunnen gaan. Het is toch opvallend dat de Russische economie zelfs nog iets groeit. Dat had ik niet verwacht.”

Lees ook:

‘Poetin gaat de oorlog in Oekraïne niet winnen’

Door: Steve Oosterkamp[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/24/vs-komen-met-nieuwe-sancties-voor-rusland-en-extra-steun-aan-oekraine/