Vrouwonvriendelijke speeches Amsterdams corps niet strafbaar

[ad_1]

De vrouwonvriendelijke uitspraken die vier mannelijke leden van het Amsterdamse corps vorig jaar zomer deden tijdens een lustrumdiner zijn niet strafbaar. De aangifte tegen hen is geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Ook de aangifte tegen het Amsterdams Studenten Corps (ASC) zelf is geseponeerd.

“Het OM begrijpt dat een aantal mensen zich door de opmerkingen gekwetst hebben gevoeld”, staat in een persverklaring. “Er zijn weliswaar fatsoensnormen overschreden, maar dat maakt het nog niet strafbaar.”

Seksistische toespraken

In juli vorig jaar werden bij een lustrumfeest seksistische toespraken gehouden, waarin vrouwen onder meer werden uitgemaakt voor “hoeren” en “sperma-emmers”. Beelden van de toespraken werden online verspreid en zorgden voor veel ophef. In december vorig jaar deed een vrouw aangifte wegens “aanzetten tot haat, discriminatie en/of geweld”. Zij werd bijgestaan door advocatenkantoor Prakken d’Oliveira en had geen banden met het corps of het studentenwezen.

Juridisch geen sprake van groepsbelediging

Het OM meldt nu dat er juridisch gezien geen sprake is van groepsbelediging, omdat groepsbelediging vanwege geslacht, in dit geval vrouwen, niet in het wetsartikel daarover staat. Ook oordeelt het OM dat er juridisch niet wordt aangezet tot haat, discriminatie of geweld.

Verenigingen krijgen geen geld meer

Onlangs maakten de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bekend dat het Amsterdamse studentencorps nog altijd geen geld krijgt. Na een reeks misstanden is de vergoeding voor de vereniging in 2021 gestopt, en die wordt ook komend collegejaar niet hervat. De scholen willen eerste meer verbeteringen zien voor er nieuwe afspraken worden gemaakt.

Burgemeester Femke Halsema dreigde laatst de sociëteit van het corps, het clubhuis, te sluiten als de onveilige situatie niet verandert. De maatregelen van het corps om zijn cultuur te veranderen zijn niet voldoende, zei de burgemeester.

Lees ook:

Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/02/om-vrouwonvriendelijke-speeches-amsterdams-corps-niet-strafbaar/