[ad_1]
De visie op het ruimtelijk beleid in de gemeente Vosselaar kreeg donderdagavond groen licht van de gemeenteraad. Vorige maand raakte bekend dat het lokaal bestuur de wildgroei van appartementen wil tegengaan. Van het uitgangspunt ‘één perceel is één woning’ is intussen geen sprake meer. “Vosselaar staat niet voor een kwantitatieve opgave, wel voor een kwalitatieve opgave”, luidt de uiteindelijke visie van de gemeente.
De plannen van de gemeente Vosselaar om kritisch te kijken naar de inplanting van nieuwe appartementen en woonprojecten op het grondgebied deed vorige maand al heel wat stof opwaaien. Nog voor de visie hierover werd goedgekeurd, bezorgden drie advocatenkantoren van aannemers, architecten en projectontwikkelaars de gemeente dikke bundels met bezwaren tegen de ruimtelijke visie van de gemeente in het regionaal stedelijk gebied rond Turnhout. De bouwondernemers vreesden voor een onwettige bouwstop in de gemeente en dreigden al met juridische procedures.
Geen groeiopgave
De gemeenteraad keurde donderdagavond de definitieve versie van de Visie op Ruimte 23-50 goed. In die visie is het voornemen van ‘één perceel, één woning’ als uitgangspunt voor gesprekken met ontwikkelaars niet expliciet opgenomen. De gemeente onderschrijft wel de visie van het studiebureau Blauwdruk. “Dit rapport geeft aan dat de gemeente Vosselaar geen verdere groeipgave heeft en niet voor een kwantitatieve opgave staat, maar wel voor een kwalitatieve opgave”, zei Inge Van Goubergen (Volk), schepen van Ruimtelijke Ordening in Vosselaar. Het schepencollege krijgt de opdracht om de aanbevelingen uit het rapport als niet bindende beleidsvisie een plaats te geven bij de beoordeling van toekomstige bouwprojecten. “Na de zomervakantie werken we niet-bindende instrumenten uit en op een termijn van drie jaar zouden er ook bindende instrumenten moeten zijn”, stelde Inge Van Goubergen. “Dit blijft een belangrijk instrument, ook voor diegenen die na 2024 in het gemeentebestuur zetelen.”
Kritische houding
Volgens het lokaal bestuur is het dorpse karakter van Vosselaar door een sterke verdichting en enorme bevolkingstoename onder druk komen te liggen. “Resterende binnengronden werden aangesneden en het aandeel meergezinswoningen is exponentieel gestegen”, luidt het in de argumentatie van de gemeente. “De vraag om het dorpse karakter binnen een groene gordel te kunnen behouden en zelfs te versterken vraagt om een duidelijk en werkbaar beleidsinstrument. De vernieuwing van het woningpatrimonium in de dorpskern dient niet automatisch als een verdichtingsopgave en met appartementen als invulling te worden opgelost. Een kritische houding is nodig. De keuze voor appartementen is niet langer het vanzelfsprekende uitgangspunt.”
Lege doos
Oppositiepartij N-VA is grotendeels akkoord met de zienswijze over de ruimtelijke invulling maar kantte zich toch tegen deze visie zoals ze voorlag. De partij vindt het document een lege doos omdat de visie niet concreet zou vermelden hoe het dorpse karakter moet behouden blijven. “We zijn zeker voorstander voor het behoud van groene zones. Vosselaar is een dorp en zeker geen stad”, zei oppositielid Tinne Wouters (N-VA). “We stellen wel vast dat het voorbije ruimtelijk beleid heeft geleid tot deze problematische situatie. Het is niet 5 voor 12 maar 5 na 12. We willen absoluut meewerken om de verstedelijking van Vosselaar tegen te gaan. Maar het document dat nu voorligt, staat gelijk met het geven van een blanco cheque aan het schepencollege.”