Voortbestaan buurtsuper in grensregio in gevaar

[ad_1]

Steeds meer mensen in grensregio’s kiezen ervoor om hun boodschappen over de grens te doen in plaats van bij de lokale supermarkt. Het Vakcentrum trekt nu aan de bel, want dit kan ertoe leiden dat de leefbaarheid in de kern kan verdwijnen, meldt De Telegraaf.

Veel omzet van buurtsupers in het zuiden en oosten van ons land vloeit weg naar het buitenland. De oorzaak is dat veel A-merken door btw en accijnzen bij onze buren goedkoper zijn. Voor een liter olijfolie ben je hier makkelijk 6 euro kwijt en over de grens slechts 3,50.

In veel dorpen waar vaak al de laatste dorpskroegen en basisscholen zijn verdwenen moet niet ook nog de buurtsuper failliet gaan. Dit gaat immers ten koste van de leefbaarheid. Vaak fungeren zulke buurtsupers ook als postkantoor of speciaal service-punt in de regio. Het CDA pleit voor de opzet van een ‘Gemeenschapsfonds’. Zo zouden inwoners zelf de voorzieningen in stand kunnen houden.

Koop lokaal

Met de naderende Tabakswet die ingaat per juli 2024 kan het zomaar de doodsteek betekenen voor lokale supermarkten in de grensregio. Wanneer mensen de grens oversteken voor een pakje peuken is de kans groot dat ze daar ook de boodschappenkar vol zullen laden.

Victor Pak, politiek verslaggever bij EW Magazine, vindt het echter logisch dat mensen in de grensregio’s over de grens kopen, omdat dat volgens hem óók lokaal kopen is. “Zeker als het zoveel in je portemonnee scheelt”, vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte zegt dat hij het in de eerste plaats niet wenselijk vindt dat er zo’n Gemeenschapsfonds zou moeten komen. “De overheid gaat dan natuurlijk bijspringen om ervoor te zorgen dat je in feite een soort subsidie geeft aan een supermarkt, maar ik denk liever dat ze gewoon hun klanten uit de buurt willen behouden.” Daarom moeten we volgens Paternotte goed onderzoeken hoe we kunnen voorkomen dat die supermarkten omvallen.

Lees ook:

Supermarkten draaien recordomzet tijdens kerstdagen

Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/13/voortbestaan-buurtsuper-in-grensregio-in-gevaar/