Voorstel om dorpsraden op te richten: “Ze kunnen het bestuur adviseren bij plannen voor een wijk” (Tervuren)

[ad_1]

Gemeenteraadslid Thomas Geyns zou graag dorpsraden oprichten in Tervuren.© mdt

Tervuren

Oppositiepartij Democraten Tervuren trekt aankomende donderdag met een nieuw voorstel naar de gemeenteraad. Gemeenteraadslid Thomas Geyns wil zo in elke deelgemeente een dorpsraad oprichten zoals dat ook al langer bestaat in buurgemeente Overijse.

Maarten De Cock

“We horen van de collega’s in Overijse dat de dorpsraden goed werken”, aldus Geyns. “Ze brengen leven in hun gehucht of deelgemeente. Het doel is heel divers. De dorpsraad kan het bestuur adviseren bij concrete plannen voor een wijk of deelgemeente, maar focust zich ook op gemeenschapsopbouw. Hoe creatiever, hoe beter”, klinkt het. “Dit voorstel kost de gemeente eigenlijk niets. Het is ook niet de bedoeling om top down ineens vier dorpsraden op te richten. Het moet van onderuit komen. Het moet een soepel vehikel worden met weinig administratieve ballast, anders haken mensen af.” Democraten Tervuren stelt voor om met één deelgemeente te beginnen en te starten bij de verenigingen.

‘Beste formule’

Al is het nog geen zekerheid dat het voorstel goedgekeurd zal worden. “Vorig jaar startten we met het herdenken en hertekenen van de verschillende adviesraden die er zijn”, zegt burgemeester Marc Charlier (N-VA). “Dat traject is lopende, en we willen de bevindingen en aanbevelingen eerst bekijken alvorens we een beslissing nemen over de mogelijke dorpsraden. In het verleden hebben we al thematische adviesraden opgericht om inspraak te organiseren, maar die functioneerden niet optimaal. Men wil inzetten op beleidsparticipatie, maar mogelijk komt dat in hetzelfde vaarwater als bijvoorbeeld de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Ordening. We moeten gewoon zoeken naar de beste formule om in te zetten op participatie”, besluit de burgemeester.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230329_93109223