Voormalig staatssecretaris tegen premier Rutte: ‘Mark, houd vol’

[ad_1]

“Mark, houd vol.” Dat is het advies van voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) aan premier Mark Rutte voor de asielonderhandelingen binnen de coalitie. Volgens Broekers-Knol is het “ongelofelijk belangrijk” dat het kabinet kijkt naar instroombeperkende maatregelen. Dat zegt ze in het radioprogramma Sven op 1.

Donderdagavond kwamen kopstukken van de coalitiepartijen bijeen om te praten over het asielvraagstuk. “We zitten in een proces waarin we tot afspraken proberen te komen en dit is per definitie een stap”, zei VVD-leider en premier Rutte na afloop. Op de vraag of hij optimistisch is, antwoordde hij “nooit iets te zeggen over hoe ik me voel want dan kom je zo in die voetbaltermen terecht”.

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Onduidelijk is dus of de partijen dichter bij elkaar zijn gekomen over de asielaanpak. Komende zomer dreigen opnieuw tienduizenden asielzoekers ons land binnen te komen, terwijl de opvang amper uitgebreid is. Broekers-Knol waarschuwt dat Nederland streng moet kijken naar de instroom.

“Ik ben niet in de positie om de minister-president van advies te dienen. Maar ik denk dat het verstandig is om heel helder te zijn over wat we aankunnen en wat we niet aankunnen”, zegt Broekers-Knol. “Het gaat met name om de beperking van de instroom.” Een hoge asielinstroom legt te veel druk op sociale voorzieningen als zorg en onderwijs, waarschuwt de voormalig bewindsvrouw.

‘Kijk naar impact voor bevolking’

Haagse bronnen melden aan ANP dat de VVD een maatregel wil doordrukken waar D66 en ChristenUnie (CU) zich niet in kunnen vinden, namelijk het beperken van de gezinshereniging van erkende vluchtelingen. Broekers-Knol steunt de harde lijn van Rutte. “Er is maar één manier om helderheid te krijgen.”

Ze begrijpt dat “het gezin heel belangrijk is voor de ChristenUnie”, maar ze roept de die partij en coalitiegenoten CDA en D66 op “te kijken wat voor impact het heeft op onze eigen bevolking. Kijk naar de gemeentes, kijk wat voor impact het heeft”, benadrukt Broekers-Knol. “Er moeten goede asielafspraken komen.”

De liberaal zegt wel “somber” te worden van de manier waarop de onderhandelingen op dit moment worden gevoerd. “Het is een vreselijk gedoe. Ik vind het vervelend om te zien hoe de onderhandelingen lopen op een heel belangrijk onderwerp.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Formatie Noord-Holland

De sfeer tijdens de coalitieonderhandelingen in Noord-Holland was veel beter, denkt formateur in die provincie Broekers-Knol. Ook met de BoerBurgerBeweging was het fijn samenwerken, zegt ze. “Het zijn mensen die ook kunnen lachen. Humor in de politiek is ontzettend belangrijk.” De coalitie in Noord-Holland is inmiddels gepresenteerd.

Broekers-Knol vond het “een eigenaardige gang van zaken” dat het CDA de uitkomst in de provincies wilde afwachten om tot landelijk stikstofbeleid te komen. “Het Rijk moet de leiding geven en niet zeggen dat ze op de op de provincies wachten. Dat is merkwaardig, maar ik heb er geen last van gehad.”

Lees ook: 

Oud-asielminister Leers luidt noodklok: burgers trekken het niet meer, nu asielaanpak nodig

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/07/voormalig-staatssecretaris-broekers-knol-tegen-premier-rutte-mark-houd-vol/