Voor zesde jaar op rij stijging werknemers in zorg en welzijn

[ad_1]

De sector zorg en welzijn verwelkomde in 2022 175.000 nieuwe werknemers. Dat is het hoogste aantal sinds eind 2010. Daarnaast is het voor het zesde jaar op rij dat het aantal werknemers in de zorg en welzijn toeneemt. De reden hierachter is omdat er steeds meer mensen vanuit de zorg- en welzijnopleidingen doorstromen op de arbeidsmarkt en in hetzelfde segment gaan werken. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

Sinds 2016 ligt de uitstroom uit de sector zorg en welzijn langer dan de instroom. Echter zijn er nog veel openstaande vacatures in de zorgsector en er is nog steeds een behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron: CBS

Nieuwkomers

De grootste groep nieuwkomers in de sector zorg en welzijn komt direct vanuit hun opleiding vandaan. In totaal waren dat er vorig jaar 88.000. Sinds 2014 is daar een stijging in te zien, dat mensen na hun studie meteen aan de slag gaan in het werkveld waarvoor zij gestudeerd hebben.

Maar niet alleen nieuwkomers zorgden voor een stijging van werknemers in de zorg en welzijn. In 2022 waren er maar liefst 43.000 herintreders. Dat zijn werknemers die na minimaal één jaar buiten de zorg weer terugkomen. Er waren ook 44.000 zij-instromers. Ofwel: mensen die na hun 25e hun eerste stapjes zetten in de zorg- en welzijnsector.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron: CBS

Opleiding

Ondanks de toename aan werknemers, nam het aantal nieuwe studenten die een zorg- en welzijnstudie volgen af. Het afgelopen studiejaar ging het om een afname van zo’n 140.000 studenten, tegen 150.000 het jaar ervoor. Daarentegen kozen één op de drie studenten voor het studiejaar 2022/2023 voor een zorg- en welzijnstudie. Het hoogste aandeel van alle nieuwe studenten sinds 2010.

Door de versoepeling van het centraal schriftelijk examen, dat werd doorgevoerd vanwege de lockdowns tijdens de coronapandemie, meldden meer geslaagde studenten zich in 2020/2021 zich aan voor een vervolgopleiding. De instroom van nieuwe studenten in 2022/2023 is mogelijk lager, omdat uitstel gunstig is in verband met de hernieuwde introductie van het studieleenstelsel in het aankomend studiejaar 2023/2024.

Lees ook: 

SP-leider Lilian Marijnissen: ziekenhuizen mogen spoedeisende hulp niet sluiten

Door: Vick ten Wolde[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/23/voor-zesde-jaar-op-rij-stijging-werknemers-in-zorg-en-welzijn/