Voor het eerst sinds uitbraak geen enkele coronapatiënt meer op de ic

[ad_1]

In de Nederlandse ziekenhuizen ligt niemand meer op de intensive cares met het coronavirus onder de leden. Dat is voor het eerst sinds februari 2020, toen het virus in Nederland opdook. In de afgelopen dag hebben de laatste twee coronapatiënten de ic verlaten. Het is niet duidelijk of dat is omdat ze zijn opgeknapt of doordat ze zijn overleden.

De cijfers worden één keer per dag vastgesteld, het gaat dus om een momentopname, benadrukt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het kan zijn dat er inmiddels net weer iemand van een verpleegafdeling naar een intensive care is gebracht. Het cijfer biedt ook geen garanties voor de toekomst, de bezetting kan veranderen.

De instroom op de verpleegafdelingen neemt de laatste weken weer iets toe, waarschijnlijk door de opkomst van een nieuwe subvariant van het coronavirus. Begin deze maand lagen ongeveer veertig coronapatiënten op een verpleegafdeling, inmiddels zijn het er ruim zeventig.

Virusdeeltjes in riool

De verspreiding van het coronavirus wordt in de gaten gehouden door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Ook daar is de laatste weken een toename te zien. Dat kan erop wijzen dat meer mensen besmet zijn met het virus. Of dat zo is, is niet zeker, omdat het grootschalige testprogramma is gestopt.

Op de top van de pandemie, bij de eerste golf in april 2020, behandelden de intensive cares meer dan 1.400 coronapatiënten. De reguliere zorg lag toen helemaal stil.

Lees ook:

Meer deeltjes coronavirus in rioolwater, nieuwe variant komt op

Door: Steve Oosterkamp[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/18/voor-het-eerst-sinds-uitbraak-geen-enkele-coronapatient-meer-op-de-ic/