Vlindervinders en mottenzotten gaan opnieuw op zoek naar nachtvlinders: “Het wit weeskind werd voor het eerst waargenomen” (Mechelen)

[ad_1]

Tijdens Vlindervinders en Mottenzotten gaan kinderen tot 10 jaar op zoek naar nachtvlinders.© rr

Mechelen

Tijdens het laatste weekend van augustus vindt in de tuin van Gumm Cohousing in Mechelen de vijfde editie van Vlindervinders en Mottenzotten plaats. Kinderen tot 10 jaar kunnen er op zoek naar verschillende soorten vlinders, zoals het wit weeskind. De zeldzame vlindersoort werd recent voor het eerst gespot in onze regio.

Voor het vijfde jaar op rij organiseren de bewoners van Gumm Cohousing in de Kerkhoflei de Snuit-activiteit Vlindervinders en Mottenzotten. Dat doen ze in samenwerking met Natuurpunt en vzw J@M. “Van de 2.450 vlinders die in België voorkomen, zijn er slechts 112 dagvlinders. De rest zijn nachtvlinders. Mensen denken vaak dat die saai zijn, maar ze komen voor in verschillende vormen, maten en kleuren. Via deze activiteit willen we dat tonen aan de kinderen”, klinkt het.

Met Vlindervinders en Mottenzotten richten de initiatiefnemers zich op kinderen van zes tot tien jaar. “Spelenderwijs leren ze bij en worden ze ondergedompeld in de wondere wereld van de nachtvlinders”, aldus de organisatoren. “Ze kamperen op de terreinen van de aangrenzende scouts Sint-Gummarus, smullen vlinderpasta en pannenkoeken en komen in aanraking met een grote diversiteit aan nachtvlinders. De helft van de plaatsen is voorbehouden voor kinderen van vzw J@M, zodat ook kwetsbare kinderen onze stedelijke natuurpracht kunnen ontdekken.”

Wit weeskind

De deelnemers vinden tijdens de activiteit misschien wel een wit weeskind. De zeldzame nachtvlindersoort werd recent voor het eerst gezien in onze regio. “Sinds de start van ons cohousingproject en de aanleg van onze biodivers ingerichte tuin werden er al meer dan 520 soorten waargenomen”, zegt Nils Iwens, bewoner van Gumm Cohousing en actief bij Natuurpark Rivierenland. “Maar het wit weeskind is uniek. Het is de allereerste keer dat de soort wordt waargenomen in de regio Rivierenland.”

De nachtvlinder rukt door de klimaatverandering verder op richting onze streken. “Hij is vanuit Zuid-Europa aan een opmars bezig, maar blijft hier voorlopig erg zeldzaam”, klinkt het. “De alsmaar zachtere winters zorgen ervoor dat ze makkelijker overleven. De klimaatverandering zorgt er op die manier voor dat we diersoorten bij krijgen, maar we mogen niet vergeten dat we ook heel wat soorten dreigen te verliezen. Ongeveer 25% van de diersoorten in onze regio is momenteel bedreigd.”

Wie zich wil inschrijven voor Vlindervinders en Mottenzotten, kan terecht in de activiteitenagenda op de website van Natuurpunt.

www.natuurpunt.be

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230816_92594689