Vitamineboost nodig? In deze 5 fruitsoorten zit de meeste vitamine C

[ad_1]

Best opvallend: de sinaasappel en citroen staan er niet tussen, terwijl juist citrusvruchten bekendstaan om hun rijke hoeveelheid aan vitamine C. In de sinaasappel zit namelijk 50 milligram vitamine C per 100 gram. Toch zijn er behoorlijk wat fruitsoorten die flink veel meer vitamine C bevatten. We zetten ze op een rij, van nummer vijf naar één. 

5. Aardbeien

Als je denkt aan zomers fruit, dan denk je waarschijnlijk al gauw aan aardbeien. Gelukkig zijn deze populaire vruchten dan ook rijk aan vitamine C. Met maar liefst 64 milligram per 100 gram staan aardbeien op nummer vijf in de lijst. Zo kom je eenvoudig aan je vitamine C behoefte. Wil je daarnaast op je calorie-inname letten? Dan zijn aardbeien een dubbele aanrader: in een bakje van 100 gram zitten namelijk maar zo’n 32 kilocalorieën. 

4. Kiwi

De kiwi, staat door zijn 79 milligram per 100 gram op de vierde plek. Wat handig is aan dit stuk fruit: na één kiwi zit je precies op de perfecte hoeveelheid van je dagelijkse vitamine C inname. Daarnaast is de kiwi niet alleen rijk aan vitamine C, de kiwi zit ook boordevol vitamine E en kalium. En ze zorgen voor een goede spijsvertering en dus een goede balans in onze darmen. 

3. Zwarte bessen

Op nummer drie staan zwarte bessen. Niet te verwarren met blauwe bessen, die veel vaker worden gegeten. De zwarte bes staat ook wel bekend als de cassisbes. Met een portie van 100 gram zit je al gauw op een inname van 150 milligram vitamine C, al bijna het dubbele van de kiwi dus. Een goede tip om de volgende keer in te slaan! Doe ze bijvoorbeeld in een volkoren pannenkoek, blend ze door een smoothie of eet ze gewoon uit het vuistje. Dat is natuurlijk de meest gezonde optie. 

2. Guave

We zijn aangebroken bij de wat minder bekende fruitsoorten. Dus zin om eens iets anders uit te proberen én extra veel vitamine C binnen te krijgen? Dan zit je goed met de guave. Deze vrucht (te zien op de bovenstaande foto) komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het heeft een lichtgroene of gele schil en van binnen zitten eetbare zaden. Naast dat guave rijk is aan vezels en kalium, blinkt het met name uit in zijn hoeveelheid vitamine C. Per 100 gram guave, bevat het 200 milligram vitamine C. Daar is de sinaasappel niks bij, want deze bevat wel vier keer zoveel vitamine C! 

1. Acerola

Op de eerste plek, met maar liefst 1700 (!) milligram vitamine C per 100 gram, staat de acerola; oftewel de barbadoskers of ook de West-Indische kers genoemd. De acerola komt voor in het Caribisch gebied en in het noorden van Zuid-Amerika. Niet vreemd dus dat de vrucht voor ons redelijk onbekend is. Je zult deze kersen dan ook niet snel tegenkomen in de supermarkt op de hoek. Wel wordt het, vanwege het hoge vitamine C gehalte, vaak in tabletten verwerkt en als supplementen ingenomen. 

Fotocredits

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5400738/deze-5-fruitsoorten-zit-de-meeste-vitamine-c