Vijf mensen afgevoerd naar ziekenhuis na brand in appartementsgebouw: “In totaal zestien personen geëvacueerd” (Knokke-Heist)

[ad_1]

Het Heldenplein in Knokke-Heist werd een tijdlang afgesloten voor verkeer.© Celina Cazzetta

Knokke-Heist

De hulpdiensten rukten maandagnacht massaal uit naar het Heldenplein in Knokke-Heist. Een appartementsgebouw met negen verdiepingen werd getroffen door een brand. In totaal werden zestien mensen geëvacueerd, waarvan vijf mensen werden ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis. “De brand ontstond in de inkomhal”, zegt burgemeester Piet De Groote (GBL). “De zware rookontwikkeling verspreidde zich later door de ventilatiekokers naar alle appartementen.”

Celina Cazzetta

Heel wat rumoer maandagnacht op het Heldenplein in Knokke-Heist. In de inkomhal van Residentie Centraal ontstond omstreeks 00.30 uur een brand. De brandweer kwam onmiddellijk ter plaatse en besloot meteen alle aanwezige bewoners te evacueren. “In totaal evacueerde de brandweer zestien personen”, zegt burgemeester Piet De Groote die ook ter plaatse kwam. “Vijf mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis ter observatie. Drie van hen naar het ziekenhuis in Knokke, twee naar Brugge.” Geen enkele persoon was evenwel in levensgevaar.

Evacuatie

De hulpdiensten schakelden meteen een tandje hoger: heel wat ambulances, pompwagens en politiecombi’s kwamen ter plaatse om de interventie in goede banen te leiden. Het Heldenplein en de ruime omgeving werden een tijdlang afgesloten voor verkeer zodat alle ambulances van het Rode Kruis vlot heen en weer konden rijden. In de hal van het appartementsgebouw met negen verdiepingen ontstond de brand, al had de brandweer de brand snel onder de controle. Dat bevestigt burgemeester Piet De Groote (GBL). “De zware rookontwikkeling in de hal verspreidde zich later door de ventilatiekokers naar alle appartementen.” Daarom besloot de brandweer over te gaan tot het ontruimen van het volledige gebouw. (Lees verder onder de foto)

De zware rookontwikkeling hing in het volledige appartementsgebouw.© Celina Cazzetta

Tijdelijke opvang

De getroffen bewoners werden een tijdlang opgevangen bij Moeder Babelutte. “De buren hebben onmiddellijk naar de eigenaars van de winkel gebeld die ter plaatse zijn gekomen om alle mensen op te vangen”, vertelt een buurtbewoner. “Alles is enorm goed geregeld.”

De meeste mensen kunnen de nacht doorbrengen bij familie. “De bewoners die niet bij familie terechtkunnen zullen op hotel overnachten”, zegt burgemeester De Groote.

Hoe de brand is ontstaan, is voorlopig nog onduidelijk. “Dat is deel van het gerechtelijk onderzoek”, zegt burgemeester De Groote.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230523_95361035