[ad_1]
We hebben weer te maken met een bomvolle borrelplank, bestaande uit vier onderdelen. We beginnen met de mosselen met kruidencrème fraîche en verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze van de sodabroodjes (farls), Ierse kruidenboter en de chocoladetaart met stout bier.
Mosselen met kruidencrème fraîche
- Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 1 kilo mosselen
- 50 ml cider of droge witte wijn
- Zout en peper
- 125 ml crème fraîche
- 1 bos peterselie
- een half bosje bieslook
- 1 citroen
Extra nodig:
Bereiden:
Stap 1: Spoel de mosselen af. Gooi gebroken of open exemplaren weg.
Stap 2: Verhit een pan met dikke bodem op het vuur.
Stap 3: Voeg de mosselen toe samen met de cider en een royale hoeveelheid peper. Breng aan de kook en roer of schud de pan af en toe. Laat circa 5 minuten koken, tot alle mosselen openstaan.
Stap 4: Hak de peterselie en bieslook grof. Rasp de citroen.
Stap 5: Pureer in het hakmolentje de kruiden met de crème fraîche en citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 6: Zet het vuur uit en voeg de kruidencrème fraîche toe aan de mosselen en roer door. Snijd de citroen in vieren en leg tussen de mosselen.
Sodabroodjes – Farls
- 4 stuks
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- een halve theelepel karwijzaad
- 375 gr. bloem
- 1 theelepel zout
- 1,5 theelepel suiker
- 1,5 theelepel baksoda
- 300 tot 330 ml karnemelk
- Roomboter of kruidenboter (zie recept verderop) om op het brood te smeren
Extra nodig:
- vijzel
- hapjespan of braadpan met deksel
Bereiden:
Stap 1: Vijzel het karwijzaad fijn.
Stap 2: Meng de bloem in een kom samen met het zout, de suiker, de baksoda en het karwijzaad.
Stap 3: Roer beetje bij beetje de karnemelk erdoor. Je hebt misschien niet alle karnemelk nodig, maar het is een vrij nat deeg.
Stap 4: Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg erop. Kneed kort door.
Stap 5: Maak een bol van het deeg, druk plat tot 3,5 cm dik en snijd in vieren.
Stap 6: Verwarm de pan en bak hierin de farls afgedekt op laag vuur 10 tot 12 minuten per kant tot ze gaar zijn en een goudbruine korst hebben.
Stap 7: Snijd open en serveer met roomboter of kruidenboter.
Ierse kruidenboter
- Bijgerecht voor 6 personen
- Bereiding: circa 5 minuten
Ingrediënten:
- een half bosje bieslook
- een half bosje peterselie
- een paar blaadjes salie
- 175 gr. (Ierse) roomboter op kamertemperatuur, bijvoorbeeld van Kerrygold
- zout en peper
Bereiden:
Stap 1: Snijd de kruiden fijn en meng door de roomboter.
Stap 2: Kruid met zout en peper en laat even staan.
Stap 3: Serveer de kruidenboter bij de soda farls.
Chocoladecake met stout bier
- Cake voor 8 personen
- Bereiding: circa 1 uur en 15 minuten
Ingrediënten:
Cake
- 175 gr. roomboter op kamertemperatuur + extra voor invetten
- 200 gr. suiker
- zout
- 2 eieren
- 200 gr. bloem
- 75 gr. cacao
- 2 theelepels bakpoeder
- 200 ml stout bier
Glazuur
- 300 gr. roomkaas
- 150 gr. poedersuiker
- 2 theelepels maiszetmeel
- 125 ml slagroom
Extra nodig:
- handmixer
- ronde bakvorm (8 cm hoog en 18 cm doorsnede)
- bakpapier
- satéprikker
Bereiden:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C, heteluchtstand. Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier.
Stap 2: Mix de roomboter met de suiker en een snuf zout tot een romig geheel.
Stap 3: Meng een voor een de eieren erdoor.
Stap 4: Zeef de bloem met de cacao en het bakpoeder boven het cakemengsel. Meng goed en meng het bier erdoor.
Stap 5: Schep het beslag in de taartvorm en bak voor 50 tot 60 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker schoon uit de cake? Dan is de cake gaar.
Stap 6: Laat eventjes afkoelen.
Stap 7: Klop de roomkaas glad. Zeef de poedersuiker en maiszetmeel boven de roomkaas en meng.
Stap 8: Klop de slagroom lobbig.
Stap 9: Meng eerst een paar lepels slagroom door het roomkaasmengsel en spatel dan de overige room erdoor.
Stap 10: Halveer de cake overlangs.
Stap 11: Bestrijk de onderste cakehelft met een derde van het glazuur, leg de tweede cake erop en verdeel hierover het overige glazuur. Maak decoratieve pieken in de bovenste laag glazuur.