Versplintering kan de Eerste Kamer lamleggen

[ad_1]

Partijen zijn volop bezig met de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Deze verkiezingen zijn een goede graadmeter voor de landelijke verkiezingen, maar de versplintering in de politiek maakt het vormen van een meerderheid steeds lastiger en in het verlengde daarvan: het samenwerken met andere partijen. 

De reden voor partijen om op landelijk niveau campagne te voeren komt doordat de politici die gekozen worden tijdens deze verkiezingen, de taak krijgen om te beslissen wie zij vinden dat in de Eerste Kamer moet zitten. Om die reden zijn de Provinciale Statenverkiezingen van levensbelang voor veel partijen: “De Eerste Kamer kan natuurlijk alles tegenhouden van wat de Tweede Kamer bedenkt. Soms komt dat doordat er geen meerderheid voor is, maar soms is er ook gewoon een politieke reden,” legt parlementair historicus Bert van den Braak uit in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Wellicht zou er daarom iets gedaan moeten worden aan de manier waarom Eerste Kamerleden worden gekozen.”

Paul van Meenen, lijsttrekker van D66, maakt zich niet alleen zorgen over de manier waarop Eerste Kamerleden worden gekozen, maar ook over de versplintering. “Dat er meer partijen zijn is prima zolang ze maar samenwerken, maar nu zie je een rechtse bus die dat niet wil. Daarmee maak je de politiek kapot.” Van Meenen doelt hiermee op partijen zoals Forum Voor Democratie en Partij voor de Vrijheid. “Deze partijen hebben al meerdere keren aangegeven niet met anderen in zee te willen, dat is echt zorgelijk.”

‘Minder onrust’

Om de ‘muurvorming’ tegen te gaan zou afzwaaiend VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma het liefst naar het systeem terug gaan van twintig jaar geleden. Hierbij werd om de drie jaar de helft van de Eerste Kamer herkozen, maar was de zittingstermijn wel zes jaar. “Dit zorgde voor minder onrust,” aldus Jorritsma.

De Provinciale Statenverkiezingen vinden plaats op 15 maart aanstaande.

Lees ook:

Unieke stakingsgolf gerechtvaardigd, vindt Tuur Elzinga: ‘Werkgever komt niet over de brug’

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/?p=296653