‘Verplichte schoolkosten’ zorgen voor onduidelijkheid

[ad_1]

Een ouder van een brugklasleerling kreeg een rekening van 225 euro in de bus aan schoolkosten voor komend schooljaar, schrijft de Telegraaf. De kosten omvatten onder meer een cultuurtraject, een vrijwillige ouderbijdrage en 17,50 euro voor de huur van een kluisje. Onderwijsminister Wiersma (VVD) wil de regels aanscherpen, zodat duidelijk wordt waar scholen wel en geen geld voor mogen vragen aan ouders.

Voor veel ouders voelen dergelijke schoolkosten verplicht aan, ondanks dat ze wettelijk gezien niet verplicht zijn om deze allemaal te betalen. Volgens de minister heerst er nog altijd veel onduidelijkheid over wat wel en wat niet verplicht is om te betalen.

Voorheen kreeg je vanzelfsprekend een kluisje en een schoolpas, nu krijgen ouders een rekening van een paar tientjes thuisgestuurd en als ze die niet betalen, krijgen kinderen op school geen kluisje toebedeeld. Dat mag niet zegt de minister. “Ieder kind moet op school gebruik kunnen maken van dezelfde voorzieningen.”

‘Kinderen moeten niet de dupe worden’

Oud PvdA-politicus Lodewijk Asscher reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het is goed dat de minister er iets aan doet. “Als scholen geld tekort komen, dan kan de minister daar ook wat aan doen.” Al die bijkomende kosten hebben volgens Asscher “enorme effecten op gezinnen die dat niet zomaar kunnen opbrengen en zich schamen om daar wat van te zeggen. De overheid moet duidelijk maken: ieder kind heeft recht op onderwijs. En die rekening moet ook worden opgepakt.”

Burgemeester Haseloo van de gemeente Oldebroek is het er volledig mee eens. “Kinderen moeten hier niet de dupe van worden.”

Lees ook:

Onderwijsminister Wiersma tegen plan Amsterdamse schoolbesturen: ‘Spant paard achter de wagen’

Door: Matthijs Meulblok



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/20/verplichte-schoolkosten-zorgen-voor-onduidelijkheid-kinderen-moeten-niet-de-dupe-worden/