Verlenging Doel 4 en Tihange 3 kan zonder reactoren stil te leggen

[ad_1]

Archiefbeeld© Goos van der Veen

De aanpassingswerken om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden kunnen gebeuren tijdens de normale onderhoudsstops. Dat betekent dat ze ook in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 de stroomvoorziening in ons land kunnen garanderen. Dat schrijven L’Echo en De Tijd.

jvhBron: BELGA

De verwachting was nochtans dat de reactoren moesten worden stilgelegd om ze klaar te maken om nog eens tien jaar elektriciteit te produceren. Nu stelt de nucleaire waakhond FANC dat ze kunnen blijven doordraaien tijdens die werken. Daardoor zou het niet nodig zijn de geplande sluiting van de oudere reactoren te herbekijken.

Officieel ontkennen noch bevestigen de betrokken partijen het denkspoor. Voordat dit plan kan uitmonden in een concreet voorstel, moet de regering het eerst als een ernstige optie zien, Engie vervolgens vragen de nodige studies en werkzaamheden voor deze oplossing op te lijsten, en het dossier voor goedkeuring aan de regulator voorleggen. Uiteraard moet Engie het plan haalbaar vinden.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230225_92352440