Veenendaal is economisch groot geworden dankzij gastarbeiders

[ad_1]

Veenendaal is met dank aan de Marokkaanse gastarbeiders groot geworden. Hassan El Mourabit werkte als gastarbeider eerst als garenknoper bij Scheepjeswol en later in verschillende functies bij het inmiddels opgedoekte kogellagerbedrijf SKF. “Dat is een hele goede periode”, zegt hij in aflevering 3 van de WNL-serie Mocronado’s op NPO 2.

El Mourabit neemt zijn mede mocronado’s mee naar een museum in Veenendaal waar nog enkele museumobjecten aanwezig zijn uit zijn tijd in de fabriek. El Mourabit werkte bij SKF eerst aan de rolslijper, toen de hooimachine en uiteindelijk op de sorteerkamer. Hij denkt er met veel plezier aan terug. “Ik kwam daar aan en dan was het van: Goedemorgen, hoe gaat het? Als je om hulp vroeg, kreeg je hulp”, zegt hij. “We hielpen elkaar. Als ik iemand riep, hielp die me. We werkten samen, er was geen verschil.”

Indertijd werkten er ruim 2500 mensen bij SKF. “Ik had hele goede collega’s. We zaten allemaal op een lijn”, vertelt El Mourabit. Bij zijn aankomst kregen hij en zijn collega’s allemaal les in het werk dat ze gingen uitvoeren.

De gepensioneerde fabriekswerker werkt ruim tien jaar bij SKF. “Het leukste was dat ik in vaste dienst was, ik had mijn eigen plek”, zegt hij. ” En 21 vakantiedagen, dus dat was echt genoeg. Beter dan niks. En je had snipperdagen naast je vakantiedagen, dat was goed.” El Mourabit heeft nog altijd goed contact met zijn oud-collega’s, ondanks dat steeds meer van hen komen te overlijden.

Wennen aan de Marokkanen

De museumvrijwilliger vertelt dat Veenendaal met dank aan de Marokkaanse gastarbeiders enorm economisch heeft kunnen groeien. In de jaren 50 kwamen de eersten bij SKF werken. “De Marokkanen hebben hier veel betekend”, vertelt hij. “Ik schat ongeveer tienduizend gastarbeiders.”

Ook voor de Veenendalers was het in het begin erg wennen. “Marokko kenden we niet. We moeten leren hoe we met elkaar omgingen. Het is geven en nemen”, zegt de vrijwilliger.

In de nieuwe televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn. In de derde uitzending praten zij onder andere over integreren in Nederland. Meer zien? Kijk deze of eerdere afleveringen nu terug via NPO Start.

Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/12/veenendaal-is-economisch-groot-geworden-dankzij-marokkaanse-gastarbeiders/