Vanaf vandaag piek in graspollen, zo verminder je hooikoortsklachten

[ad_1]

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: experts verwachten vanaf vandaag een piek in de concentratie van graspollen, die aanhoudt tot begin juli. Dat betekent dat de hooikoortsklachten toenemen.

“Door het warme en vooral zeer vochtige weer tot nu toe dit jaar staan de grassen er goed bij. Mooi voor de grassen, die daardoor uitbundig tot bloei komen met hoge graspollenconcentraties tot gevolg. Maar minder mooi voor mensen met hooikoortsklachten”, zeggen deskundigen van het Leiden University Medical Center.

“Het seizoen begint altijd zo rond deze tijd, dat is niet anders. Maar door de natte winter verwachten we wel dat dit een heftig seizoen wordt”, zegt pollenexert Mieke Koenders van het Elkerliek Ziekenhuis in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bloodstelling vermijden

“Je kunt blootstelling vermijden door niet naar buiten te gaan en als je naar buiten gaat, probeer de blootstelling dan zoveel mogelijk te verminderen”, zegt Koenders. Ze geeft een aantal tips. Zorg dat de pollen niet in je ogen kunnen komen, door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen. Doe wat vaseline rondom je neus. Daar blijven de pollen inhangen en dan komen ze niet op je slijmvliezen.”

“Als je binnen bent en je wil de kamer luchten, doe dat dan vlak na een regenbui”, gaat Koenders verder. “Zet niet als het zonnig is de ramen open, want dan komen alle pollen naar binnen. En neem medicijnen. Dat helpt om de klachten te onderdrukken.”

Lees ook: 

Rijswijk is overlast spuugzat en denkt aan barbecueverbod

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/24/vanaf-vandaag-piek-in-graspollen-zo-verminder-je-hooikoortsklachten/