[ad_1]
Magnetisch
Inductie verwarmt een pan door middel van magneten. De pannen die je op inductie wilt gebruiken hebben dus een magnetische bodem nodig. Pannen gemaakt van rvs of gietijzer zijn in bijna alle gevallen magnetisch.
Op de verpakking of op de bodem van de pan kun je handig terugvinden of deze geschikt is voor inductie. Dit kun je herkennen aan het spoelteken, zoals je hieronder ziet. Nog een handig trucje om toe passen als je het echt niet meer weet is om een magneet tegen de bodem aan te houden. Blijft deze goed ‘plakken’? Dan is de pan te gebruiken op inductie!
Krom?
Als je pan aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet is er nog een belangrijke eis: de pan mag niet kromgetrokken zijn. Is dit wel het geval? Dan kan de pan voor krassen zorgen op de inductieplaat en dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.
Inductie adapter
Heb je de magneet truc op je pan uitgeprobeerd of is je oude pan toch iets kromgetrokken? Dan kun je er nog voor kiezen om een inductie adapter op de kookplaat te leggen.
De adapter plaat is wél magnetisch. Wanneer je deze op de kookzone legt, wordt deze plaat verwarmd door de inductie. Nu kun je elke andere pan of bijvoorbeeld een koffiepotje – die meestal niet geschikt is voor op inductie – op de plaat zetten waarna deze gewoon zal werken. Zo hoef je dus geen nieuwe pannenset aan te schaffen!