Van den Burg tegen Kamer: verklaar spreidingswet niet controversieel

[ad_1]

Demissionair staatssecretaris Eric van den Burg roept de Tweede Kamer op de spreidingswet niet controversieel te verklaren. Volgens de bewindsman vragen gemeenten, provincies en het COA om de wet. “De wet zou mij helpen”, zegt Van den Burg in het radioprogramma Sven op 1. Als de wet er niet komt, vindt hij naar eigen zeggen “een andere manier” om opvang te verdelen.

Nu het kabinet is gevallen, loopt de wet om asielzoekers over het land te spreiden waarschijnlijk vertraging op. Niet alleen partijen in de oppositie zijn kritisch, maar ook coalitiepartij VVD, de partij van Van der Burg. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wilde tijdens het debat over de kabinetsval niet expliciet zeggen of de liberalen tegen de wet zullen stemmen.

Partijen op de rechterflank zoals de PVV en JA21 spreken over een ‘dwangwet’. PVV-leider Geert Wilders noemde het voorstel van Van den Burg eerder al “knettergek”.

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Op 12 september bepaalt de Tweede Kamer of de spreidingswet controversieel wordt verklaard. Mocht dat gebeuren, dan wordt de wet niet behandeld tot er een nieuw kabinet is. “Ik zie dat de provincies, gemeenten, veiligheidsregio’s, de Commissarissen van de Koning, VluchtelingenWerk en het COA allemaal zeggen: maak de wet niet controversieel”, waarschuwt van den Burg.

Burgemeester Hans Broekhuizen van de Overijsselse gemeente Twenterand zei eerder dat uitstel van de spreidingswet “desastreus” is voor het oplossen van het asielvraagstuk. “De spreidingswet was niet perfect, maar iets is beter dan niets. Het gaf houvast, je weet waar je aan toe bent en wat je moet doen. Dat houvast wordt nu weggeslagen. Met verkiezingen, de formatie en een nieuw bewindspersoon zijn we zo 1,5 jaar verder.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Ik ga volop door’

Van den Burg hoopt dan ook dat de wet door de Tweede Kamer wordt behandeld en uiteindelijk ter beoordeling naar de Eerste Kamer gaat. “Maar het is op dit moment aan de Kamer. Dat is echt het gevolg van de val van het kabinet”, zegt de demissionair staatssecretaris. “Als de Kamer nee zegt, dan ga ik op een andere manier door. De wet zou mij helpen, maar anders vind ik een andere weg.”

Van der Burg gaat vandaag naar Ter Apel om polshoogte te nemen bij het aanmeldcentrum. Afgelopen zomer moesten daar mensen buitenslapen, door de hoge instroom. Van den Burg wil herhaling voorkomen. “We moeten zorgen dat we de instroom op orde krijgen en dat we voldoende opvangplekken hebben. Ik ga daar volop mee door, spreidingswet of niet”, benadrukt hij.

Lees ook: 

Hermans verwacht niet dat spreidingswet in Kamer wordt behandeld

 

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/12/demissionair-staatssecretaris-van-den-burg-tegen-kamer-verklaar-spreidingswet-niet-controversieel/