Vakantie in het zuiden? Deze hittemijders kijken wel uit: ‘Geen lol aan’

[ad_1]

“Wij ondernemen van alles zonder kapot te gaan van de hitte”

Linda Hoekstra (39) en haar vriend Maarten (47) vertrekken binnenkort voor vijf weken richting het koele IJsland en de Faeröer-eilanden. Want hitte, daar kan Linda niet tegen.

Linda: “Ik zoek de zon absoluut niet op in de zomer; ik kijk wel uit. Ik ben op vakantie geen strandganger, ik doe liever leuke dingen, en vanaf 25 graden functioneer ik niet goed meer. Alles kost dan veel energie. En dat is prima als je de hele dag op een strandbedje op Curaçao ligt of in het water ligt te dobberen, maar minder als je iets wil zien. Vanaf een uur of 10 daalt mijn energieniveau naar een triest dieptepunt, om pas na 7 uur ’s avonds weer op te leven. Dat is niet hoe ik vakantie wil vieren. Ik snap niet wat mensen fijn vinden aan die hitte. Je zweet je het ongans, bent niet vooruit te branden. Dat is toch in alle opzichten vreselijk?”

Ondraaglijke warmte

“Ik reis vrij veel voor mijn werk in de sales, en ook dan mijd ik de hitte. Met klanten in Griekenland, Kroatië, Cyprus en Malta heb ik op een gegeven moment afgesproken dat ik ze tussen mei en september niet meer bezoek. Ik ga niet voor mijn lol in 32 graden werken, dat vind ik ondraaglijk.”

“Wel grappig: mijn vriend heeft juist een enorme hekel aan kou. 40 graden vindt hij ook niet per se een fijne temperatuur, maar hij heeft er nooit veel last van. Ik heb hem laten zien dat het ook heel fijn kan zijn om bij lagere temperaturen buiten te zijn, zolang je maar de juiste kleding draagt. Tegen kou kun je je kleden; tegen hitte niet.

Inmiddels is hij ook om en geniet hij net zo van koelere bestemmingen als ik. Je kunt er van alles ondernemen zónder kapot te gaan van de hitte. En dingen als het Noorderlicht, ijshotels, gletsjers en huskytochten heb je nu eenmaal niet in het zuiden. De wereld ziet er daar heel anders uit.”

Allesverschroeiende zon

“We zijn zelfs eens in januari op trektocht geweest in Fins Lapland. Bij aankomst in Helsinki was het al -19 graden, en hoe noordelijker we kwamen, hoe kouder het werd. Op de plek waar we een huskytocht gingen maken was het -43 graden. Ik heb foto’s van Maarten in de sneeuw, ingepakt als een michelinmannetje en met de meest intens ongelukkige blik die ik ooit bij hem heb gezien.

Maar uiteindelijk was het geweldig en hebben we zelfs kleding uitgetrokken omdat we het zo vreselijk warm kregen toen we ons een beetje inspanden. Wat mij betreft is kou een keuze. Hitte niet; die zon blijft maar allesverschroeiend branden en je kunt er niks tegen doen.”

“Als ik die berichten hoor over het zuiden van Europa ben ik extra blij met onze keuze. In geen duizend jaar dat je mij daar vrijwillig heen krijgt. Al is het op dit moment 12 graden in IJsland, dat is misschien weer het andere uiterste voor een zomervakantie. We hebben al onze winterkleren uit de kast getrokken, inclusief snowboots en wollen mutsen.”

“Hitte legt me lam”

Reisblogger Nathalie Paak (43) is gek op noordelijke landen en mijdt warmere oorden zo veel mogelijk.

“Ik kom net terug van de Faeröer-eilanden. Daar was het tussen de 8 en 12 graden, ideaal. Ik liep daar met een muts op, terwijl het hier in Nederland 32 graden was. Ik was zó blij dat ik daar zat, in plaats van in die hitte. In Zuid-Europa was ik al helemaal ongelukkig geworden; 40 graden is voor mij echt geen vakantie.”

20 graden is warm zat

“Eerder dit jaar ben ik in Engeland en Finland geweest. Groot-Brittannië en Scandinavië vind ik te gek, heel Noord-Europa eigenlijk. Ik reis daar graag heen en dan schrijf ik erover op mijn blogs mapofjoy.nl en woefwelkom.nl – over reizen met een hond – om anderen te inspireren.

Warme landen trekken me niet zo. Áls ik daar al heen ga, doe ik dat in het najaar of voorjaar. En zelfs dan ga ik nog liever de andere kant op. Ik hou gewoon niet van warmte, ik kan er slecht tegen. 20 graden vind ik warm zat. Bij hogere temperaturen word ik niet zo gezellig. Hitte legt me lam, dan blijf ik het liefst de hele dag binnen. En dat is natuurlijk niet ideaal, zeker niet op vakantie.”

“Ik krijg vaak de vraag of ik niet gek word van de regen in de landen die ik bezoek, maar ik vind het altijd wel meevallen. Oké, er valt weleens wat, maar dat is in Nederland ook zo. En je kunt gewoon lekker een regenjas aandoen en gaan. Het is in ieder geval nooit te warm om eropuit te trekken.

Bovendien zijn die noordelijke landen overweldigend mooi qua natuur. Er is rust, er is ruimte, de dorpen en steden zijn fotogeniek en sfeervol. En ik hou ook erg van die no-nonsensementaliteit die de mensen daar hebben.”

Steeds meer landgenoten

“De meeste reisbloggers richten zich voornamelijk op zuidelijke oorden als Griekenland, Spanje en Turkije. Met mijn focus op het noorden ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar ik merk dit jaar voor het eerst dat juist mijn artikelen over landen als Zweden, Schotland en Noorwegen hoog scoren.

Ook in die landen zelf kom ik steeds meer landgenoten tegen. Je mag er wildkamperen, dat trekt veel Nederlanders aan merk ik. Het zou me niet verbazen als reizen naar het zuiden de komende jaren minder populair wordt.”

“Er is een tijd voor het zuiden, en een tijd voor het noorden”

Petra Donkers (55) en haar vriend gaan vanwege de hitte bewust niet naar het zuiden in de zomervakantie. Ze zijn momenteel op vakantie in Tsjechië.

“Ik vind de zon heerlijk, maar niet als het warmer is dan een graad of 26. Landen als Italië en Frankrijk bezoeken we daarom alleen in het voorjaar of najaar, want in de zomer is de kans op hoge temperaturen daar groot. ’s Zomers gaan we naar landen waar het niet zo heet is. Er is een tijd voor het zuiden, en er is een tijd voor het noorden.”

Continu insmeren

“Boven de 26 graden wil ik alleen maar de hele dag in de schaduw zitten, je kunt niks met die hitte. Ja, even zwemmen, opdrogen, en dan weer zwemmen, weer opdrogen enzovoorts. Wat is daar nou aan? Extreme warmte beperkt me in mijn vrijheid. Ik wil lekker buiten zijn en kunnen doen waar ik zin in heb. Mijn vriend en ik zijn geen types om stil te zitten.

We zijn altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar warme landen maken me geestdood. Ik krijg het gevoel dat ik helemaal word lamgelegd en dat er geen nieuwe inzichten meer bij me ontstaan. Met kinderen heb ik die warmte ook nooit fijn gevonden, je moet ze alleen maar continu insmeren en uit de zon houden. Nee, doe mij maar een koelere bestemming.”

“Hier in Tsjechië, op zo’n anderhalf uur rijden van Praag, is het fantastisch. Het is heerlijk rustig, er zijn helemaal geen andere toeristen. We zijn te gast bij een vriend die hier een huisje heeft. Je kunt hier práchtige wandelingen maken in van die natuurgebieden met enorme rotsformaties. Het lijken wel reuzen, ontzettend mooi. En het is hier niet zo warm. Bovendien is Tsjechië een stuk goedkoper dan veel Zuid-Europese landen. Dat is mooi meegenomen.”

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5398558/vakantie-het-noorden-hittemijders-geen-lol-aan-40-graden-hitte-hittegolf