‘Uber maakt misbruik van de situatie’

[ad_1]

Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

De Nederlandse overheid gaat naar verwachting pas in 2025 handhaven op regels die schijnconstructies met zzp’ers verbieden. Dat wil zeggen dat werknemers die als zelfstandige werken in de praktijk eigenlijk werknemers zijn. Volgens FNV, die het bedrijf daarvan beticht, maakt Uber “misbruik van de situatie”, omdat Uber-chauffeurs een cao-loon en andere werknemersrechten mislopen.

Uber laat in een reactie weten voortdurend in gesprek te zijn met chauffeurs, en het belangrijk te vinden “dat de stem van chauffeurs wordt gehoord”. Ook stelt het bedrijf via een woordvoerder dat het gerechtshof nog moet beslissen over in hoeverre zelfstandige Uber-chauffeurs vallen onder de cao voor taxivervoer. Dat hoger beroep volgt uit een rechtszaak, waarin de rechter eerder oordeelde dat Uber chauffeurs die via het platform werken als werknemers moet behandelen en volgens de cao dient te betalen. Maar Uber hoeft in afwachting van de uitspraak in hoger beroep de cao voor taxivervoer nog niet na te leven.

Taxibranche gaat naar de knoppen

Naast schijnzelfstandigheid staat ook de volgens FNV verouderde Wet personenvervoer centraal in de acties. Die houdt volgens de bond geen rekening met taxiritten die via een app besteld worden, waarmee Uber zich niet aan bepaalde regels uit die wet hoeft te houden. FNV vreest, als dit “lek” niet wordt gedicht, dat er zo buiten platformdiensten geen taxibranche meer overblijft. Daarop zijn de regels uit de wet namelijk wel van toepassing.

De Nederlandse actie begint dinsdag aan het begin van de middag op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. De aldaar verzamelde groep chauffeurs rijdt vervolgens vanaf 14.00 uur richting het Uber-kantoor in Amsterdam-Zuid, waar vanaf 15.00 uur actie zal worden gevoerd. “Zodat chauffeurs op die plek de directie van Uber kunnen aanspreken op het feit dat juist dit bedrijf de randen van de wet blijft opzoeken.”, aldus FNV.

Lees ook:

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/29/taxibranche-gaat-naar-de-knoppen-uber-maakt-misbruik-van-de-situatie/