Twitter sleept organisatie tegen online haatzaaien voor de rechter

[ad_1]

© AP

X, de opvolger van Twitter, sleept een organisatie voor de rechter die zich bezighoudt met campagnes tegen online haatzaaien. Het socialmediaplaform van miljardair Elon Musk beticht het Center for Countering Digital Hate er onder meer van de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen.

Dat terwijl X er naar eigen zeggen alles aan doet om mensen zich vrij te laten voelen. “Wij geloven dat mensen van alle achtergronden en overtuigingen het recht moeten hebben om zich vrij te uiten, zolang ze dat doen binnen de grenzen van de wet”, meldt het bedrijf in een blogpost op zijn website. Inmiddels zou 99,99 procent van de berichten zelfs vrij van hate speech zijn, aldus het sociale medium. Maar concrete bewijzen daarvoor zijn er niet.

Volgens het platform probeert CCDH echter die “publieke dialoog” te verhinderen. “Daarom heeft X Corp. een juridische claim ingediend tegen het CCDH en zijn sponsors. X verwerpt niet alleen alle claims van het CCDH, maar door ons eigen onderzoek hebben we verschillende manieren ontdekt waarop het CCDH actief werkt aan het voorkomen van vrije meningsuiting”, luidt de argumentatie voor de rechtszaak. 

Zo zou de organisatie onder meer mensen aanvallen die zich uitspreken over zaken waar de organisatie niet mee eens is. Ook meent X dat het CCDH illegaal toegang had tot data van Twitter, die het vervolgens op een verkeerde manier heeft gebruikt. Daarnaast verdenkt X het CCDH ervan adverteerders aan te moedigen om niet langer te investeren in het platform.

Toen Musk Twitter in oktober vorig jaar overnam voor 44 miljard dollar, deed hij dat naar eigen zeggen om de vrije meningsuiting te garanderen. Enkele grote adverteerders vreesden echter voor chaos en trokken zich terug.

Het Center for Countering Digital Hate reageerde dinsdag kort na de aankondiging van de rechtszaak. “Het publiek heeft het recht om te weten of en hoe @ElonMusk heeft geleid tot meer haat op Twitter. Door ons te bedreigen probeert Musk de waarheid over zijn eigen falen te verbergen. Platforms moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het verspreiden van haat en leugens.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230801_93882477