[ad_1]
Het hof van beroep in Gent heeft, na een nieuwe klacht van een eigenaar aan de kust, opnieuw geoordeeld dat de tweedeverblijfstaks die kustgemeente Knokke-Heist vraagt, onwettig is. In een tweede arrest werd ook de belasting van de provincie op de korrel genomen.
De taks die tweedeverblijvers aan de kust moeten betalen, is al langer punt van discussie. Nadat een dame voor de zomer de tweedeverblijfstaks in Knokke-Heist met succes had aangevochten bij het hof van beroep in Gent, haalde nu ook een man uit Merksem (Antwerpen) zijn gelijk. “De rechter noemde de belasting discriminatoir en in strijd met de gelijkheidsbeginselen”, zegt advocaat Bart Engelen. In Knokke wordt geen personenbelasting geheven aan de lokale bewoners. Maar wie er een tweede verblijf heeft, moet wel taks betalen. “En dat is volgens het hof discriminerend en onwettig”, zegt de Antwerpse advocaat.
Toch is de tweedeverblijfstaks daarmee niet van de baan. Dat zal pas het geval zijn wanneer de Raad van State het reglement ook effectief vernietigt. Of wanneer de gemeenteraad het belastingreglement 2020-2025 toch zou aanpassen. Anders zullen de rechtszaken elkaar blijven opvolgen. “Voorlopig en in afwachting van een definitieve oplossing kunnen we enkel aanraden dat wie zijn aanslagbiljet in de bus krijgt, binnen de drie maanden een bezwaarschrift indient en procedeert”, zegt meester Engelen nog.
De gemeente Knokke-Heist heeft nog niet gereageerd. Bij het vorige arrest, in mei van dit jaar, had de burgemeester het over een “eeuwig durende discussie” en zei dat het “maar over één claim ging”.
LEES OOK. Waarom 700 tweedeverblijvers naar de rechter stappen: “Wij zijn de melkkoe van de kust, dat kan zo niet verder”
Provinciale belasting
In een ander arrest kreeg een tweedeverblijver gelijk in een dispuut rond taks die geïnd wordt door de provincie. “Die taks is niet voor iedereen gelijk. En ook dat is discriminerend, volgens het hof”, zegt meester Engelen. De algemene provinciebelasting bedraagt 41 euro voor gezinnen van twee of meer personen en 22 euro voor alleenstaanden, daar waar die voor tweedeverblijvers forfaitair is bepaald op 124 euro per tweede verblijf of drie keer zo veel als voor een gewoon gezin.
De provincie zegt dat het budgettair noodzakelijk is om die belasting te heffen om de uitgaven van de provincie in het algemeen te financieren. Maar ook hier zegt het hof van beroep dat het discriminerend is. “Het provinciebestuur zal moeten bekijken wat het nu doet: iedereen 41 euro of 124 euro vragen. Of een ander bedrag, voor iedereen hetzelfde. Of het kan blijven procederen”, zegt meester Engelen die zich afvraagt wat de Raad van State hierover zal oordelen. Een ding staat wel vast: het laatste woord is in deze discussie nog niet gezegd.
LEES OOK. OVERZICHT. Hoeveel kost een appartement en hoeveel bedraagt de tweedeverblijfstaks in de verschillende kustgemeenten?
LEES OOK. Zijn ze tevreden met hun investering en hoeveel brengt het op? Tweedeverblijvers getuigen