Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

[ad_1]

De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met “onrechtmatige voordelen” voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers.

Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden “in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen”.

Erdogan won zondag van zijn uitdager Kilicdaroglu met een klein verschil. De verkiezingen waren vooraf al bekritiseerd als oneerlijk. Tijdens de stembusgang waren er onder meer meldingen van aanvallen op verkiezingswaarnemers.

Gebrek aan transparantie

Volgens de waarnemers gebruikte Erdogan zijn officiële taken voor de verkiezingscampagne. “Samen met het voortdurende gebruik van publieke middelen voor campagnedoeleinden gaf dit de zittende president een onrechtmatig voordeel.” Daarnaast worden aanhangers van sommige oppositiepartijen nog steeds geconfronteerd met intimidatie en pesterijen.

De waarnemers laken ook het gebrek aan transparantie van de verkiezingsautoriteit. Verder gaven de publieke omroepen duidelijk de voorkeur aan Erdogan, en een “soortgelijke vooringenomenheid was er ook bij tal van particuliere media”.

De Turkse kiesautoriteit daarentegen sprak over een probleemloze verkiezingen.

Lees ook:

Strijd om de Turkse kiezer: ‘Erdoğan heeft een alternatieve realiteit gecreëerd’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/?p=310080